Aerodrom, Vojska Srbije
Tanjug/ Zoran Žestić
Stejt department

Printskrin

Stejt department, Foto: Printskrin

* U Beograd u petak dolazi Tomas Zarzecki, koji rukovodi Radnom grupom 231 američkog Stejt departmenta

* Grupa je zadužena za primenu sankcija prema ruskom bezbednosnom sektoru i onima koji sa njim sarađuju

* Tema njegovih sastanaka sa srpskim zvaničnicima verovatno će biti pretnja da bi Srbiji mogle da budu uvedene sankcije zbog vojne saradnje sa Moskvom, a što je već pominjao američki zvaničnik Metju Palmer

Poseta Zarzeckog zakazana je odmah nakon što je u Srbiji objavljeno da smo kupili ruski PVO sistem "pancir". Propis za čije sprovođenje je on zadužen, a koji se zvanično zove Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija, predviđa mogućnost kažnjavanja bilo kog pojedinca, firme ili države za koje se utvrdi da su se svesno upustili u "značajnu razmenu" sa vojnim i obaveštajnim sektorom Ruske Federacije.

 

Ovaj dokument sadrži i listu firmi iz oblasti ruske namenske industrije sa kojima je, prema američkim propisima, zabranjeno sarađivati. Ova lista mogla bi da posluži kao osnova da Amerika, ako proceni da je srpska razmena sa Rusijom u odbrambenoj industriji "značajna", i našoj zemlji uvede sankcije.

PANCIR s-1, S-400

Foto Ministarstvo odbrane

PANCIR s-1, S-400, Foto: Foto Ministarstvo odbrane

Naime, među "zabranjenim" firmama je i nekoliko preduzeća sa kojima je Srbija sarađivala ili od njih nabavljala vojnu opremu. Tu je, između ostalih, biro KBP koji je dizajnirao "pancir", ali i proizvođač aviona "MiG" koje je Srbija takođe kupila, kao i javno preduzeće ROE, preko koga se obavlja sva prodaja ruskog naoružanja i vojne opreme.

Na "crnoj listi" je i kompanija "Ruski helikopteri" koja integriše razvoj i proizvodnju većine tipova ovih letelica, a pod tom firmom radi i čuveni zavod u Kazanju koji proizvodi helikoptere Mi-17, koje smo kupili od Rusije, ali i Mi-35 ("ubice tenkova"), koje je naša zemlja naručila i čija se isporuka očekuje u sledeće dve godine.

Helikopter Mi-35

EPA

Helikopter Mi-35, Foto: EPA

Bonus video

Ministar Dačić o naoružavanju Srbije, Kosovu i konačnoj odluci Evropske unije

 

Komentari (2)

Balkan

06.11.2019 11:12

Ne treba nam Amerikanac. Srbija bi u Balkanskoj uniji bila suverena i nezavisna drzava.

Perica

06.11.2019 12:25

Ma najurite ga odmah ne dajte mu ni da izađe iz aviona nego odmah nazad