Vojska Srbije izvela gađanje iz naoružanja tenka M-84
Ministarstvo odbrane Republike S
Vojska Srbije izvela gađanje iz naoružanja tenka M-84

Ministarstvo odbrane Republike S

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Američki Stejt department pozvao je danas sve saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija. Sankcije bi bil uvedene po Zakonu o suprostavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA).

Tako je Stejt department odgovorio na pitanje Glasa Amerike šta misli o isporuci prvog dela ruskog protivvaždušnog raketnog sistema "Pancir S-1" Srbiji.

- U razgovoru sa visokim vladinim zvaničnicima više puta smo izrazili zabrinutost zbog kupovine ruske vojne opreme od strane Srbije, uključujući i kupovinu sistema Pancir S-1 - naveo je portparol Stejt departmenta.

Stejt department

Printskrin

Stejt department, Foto: Printskrin

Iz Evropske unije je prethodno saopšteno da je za napredak na putu evrointegracija, "potrebno da Srbija usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije, u skladu sa pregovaračkim okvirom".

- Vlada Srbije je integraciju u Evropsku uniju označila kao strateški prioritet države. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela - saopštio je Peter Stano, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepa Borelja.

Dogovor o kupovini ruskog raketnog sistema "Pancir S-1" Srbija i Rusija su postigle tokom zajedničke vojne vežbe "Slovensko bratstvo" održane oktobra 2019.

NATO u drugačijem tonu

Podsetimo, i NATO se u ponedeljak oglasio ruskom oržju u Srbiji, navodeći da nabavke u oblasti odbrane su nacionalna odluka i Srbija ima pravo izbora.

PANCIR s-1, S-400

Foto Ministarstvo odbrane

Foto Ministarstvo odbrane

To je bio odgovor Alijanse na pitanje Radija slobodna Evropa o isporuci ruskog protivvazdušnog raketnog sistema "Pancir S-1", koji je Srbija kupila na osnovu sporazuma iz 2019.

- Srbija ima pravo da slobodno bira svoje političke i bezbednosne aranžmane. NATO i Srbija su bliski partneri i mi smo posvećeni jačanju našeg partnerstva sa Srbijom, uz puno poštovanje njene politike neutralnosti - navodi u saopštenju NATO.

Komentari (12)

n.n

25.02.2020 18:24

e pa skakali ste radovali ste se eto vam ga sada

ВОЈИН ИГЊАТИЈЕВИЋ

25.02.2020 18:59

A ONI KUPUJU DELOVE ZA RAKETNE MOTORE !

arsa

25.02.2020 19:14

Sta god uradila Srbija, zapad ce isto gledati na nju, a gledace je kao neprijatelja, kao teritoriju koju treba raskomadati a srpski narod unistiti.To traje vec decenijama i ono sto me iritira je navodno zaprepascenje srpske javnosti zbog te cinjenice.Naravno da cemo se naoruzavati i jacati savez sa Rusijom jer nam druga mogucnost jednostavno nije preostala.

Sajber četrnaestu i

25.02.2020 20:12

Мало сте изручили осиромашеног уранија,побили недужног народа,срушили мостова,болница и тд. Биће да би сте да поновите,по принципу ,,Злочинац се враћа на место злочина''

RosaLux

25.02.2020 21:02

Ameri samo to I znaju da uvode sankcije svima koji nisu poslušni!

RosaLux

25.02.2020 21:05

Dobro je da ne uvode sankcije svojim štićenicima=zločincima šiptarima!

Nes

25.02.2020 21:05

EU se ne javljam sto Milo maltretira Srbe u CG a Srbi kad nabavljaju odbrambeno oruzje onda znaju da se.u. Mi takvu EU be zelimo, EU koja ucenjuje Srbe nije za nas. To kako prolazi vreme sve se vise dokazuje.

RosaLux

25.02.2020 21:09

Pazi bogati, svi moraju da kupuju sve samo od jAmera, baš su preterali sa željom da dominiraju celim svetom!

Salle

25.02.2020 21:27

A sankcije onima sto kupuju američko oruzije? Ja pozivam da se sankcije uvedu onima koji kupuju oruzije ne samo od Rusa nego od bilo kog, Ajde sad rezoluciju u UN

Niviz

26.02.2020 07:12

Drž sankcije tamo, drž ovamo... i Evropa će psihopatskoj SaaD reći: Hej Yenki.... Fuck off by jumoing...

deda

26.02.2020 08:12

Da je svet pametan pa da im svi uvedu sankcije za njihovu drskost.Oni odredjuju ko ce sta da kupi i od koga.A oni sami naoruzavaju sve zemlje oko nas.Banda belosvetska.

Dragan

26.02.2020 10:37

Sta oce ti zlocinci svo naoruzanje je za odbranu od zlocinackog bombardovanja nismo kao ustase da kupujemo naoruzanje da bi nekog napali, imamo vroma negativno iskustvo od te dobronamerne AMERIKE koja nas je humanitarno bombardovala (kakva glupost)