Vučić i Putin ispred Hrama Svetog Save
Privatna arhiva
Vučić i Putin ispred Hrama Svetog Save

Privatna arhiva

Vučić i Putin ispred Hrama Svetog Save, Foto: Privatna arhiva

Kako se navodi, takvu situaciju koriste Rusija i Kina - dve supersile koje aktivno razvijaju odnose sa Beogradom.

PROČITAJ JOŠ:

"Nešenel interest" ukazuje na podatke koje, kako tvrdi list, govore same za sebe, a dovoljno je reći da je poslednji američki predsednik koji je posetio Beograd bio Džimi Karter i to 1980. godine.

Sa druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin od dolaska na vlast već četiri puta posećuje prestonicu Srbije, a sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem sastao se najmanje 14 puta.

Aleksandar Vučić i Si Đinping

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić i Si Đinping, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Slično je i sa Kinom, ocenjuje list, predsednik te zemlje Si Đinping je poslednji put u Srbiji bio 2014. godine, a planira da u Srbiju doputuje i ove.

PREPORUČUJEMO:

List navodi i nekoliko faktora koji su uticali na to da Peking i Moskva ostvare uticaj koji Vašington nije - pre svega jer je američka politika prema Srbiji nasleđe ’90-ih godina prošlog veka, kada je Vašington odlučio da je podrška muslimana u regionu dobra za sopstveno pozicioniranje među muslimanima širom sveta.

Pored toga, Peking i Moskva dobro razumeju geografski položaj Beograda - budući da se Srbija nalazi na transparentnom koridoru između zapadne Evrope i istočnog Sredozemlja, dok se Amerika posvetila drugim zemljama kao što su Bosna i Hercegovina i Crna Gora, koje su u tom smislu drugostepene.

Takođe, stiče se utisak da američki spoljnopolitički establišment ne želi da razume kako se izmenila međunarodna situacija u poslednjih 20 godina, odnosno da u današnjem multipolarnom svetu male zemlje imaju politički, ekonomski i strateški izbor.

- Kada se sve to uzme u obzir, nejasan je potcenjivački odnos Amerike prema Beogradu - američki lideri pregovaraju sa nekadašnjim protivnicima kao što su Kuba, Vijetnam i Severna Koreja, dok se po pitanju Srbije drže po strani. Ne postoji nikakva strateška logika, a to pokazuje da Amerika na Balkanu izigrava taoca etničkog lobiranja - zaključuje list.

Komentari (6)

Ad litteram

19.01.2019 18:28

Politika mira i saradnje je jedina koja može nam doneti prosperitet, blagostanje i pre svega stabilnost.

Milena

19.01.2019 18:35

Ja mislim da u Srbiji kao protivteža svima koji je satanizuju treba da se instalira ruska baza.

Milena

19.01.2019 18:39

Dovoljno je da se Putin prošeta “s koferčetom”, pa da se svi uspaniče. Tako i treba! Rusi su pokazali ozbiljnost u namerama da nam pomognu!

Milos

19.01.2019 22:43

Dok se ameri dosete, Rusija i Kina već završile posao!

Litica

19.01.2019 23:08

Neka nas Ameri ignorišu koliko hoće, odlično je nama sa Rusijom i Kinom.

Goga

20.01.2019 09:45

Ha ha ha ma ko smo mi???