Vojska Kosova
AP/Visar Kryieziu
Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

Grenel, pri tome, nije pecizirao na šta i na koga je Tramp mislio kada je ovo rekao.

"Naravno, ne može Vašington naglo da napravi zaokret od onoga što je tadašnja američka admnistracija uradila, ali Tramp je svestan da su to loši okviri, i da bi trebalo nešto izmeniti. Mislim da je njegova izjava za nas vrlo povoljna, jer označava, makar retorički, ono što je Amerika uradila Srbiji povodom Kosova", uveren je Anđelković.

"Dakle, oni neće anulirati politiku svojih prethodnika, ali možemo očekivati više razumevanja za srpsku stranu, i spremnost da se u nekom momentu možda dođe i do nekog kompromisa. Ali ne možemo da očekujemo radikalne poteze kao što je odustajanje od koncepta 'nezavisnog“ Kosova'!, uveren je Anđelković.

Preporučujemo i:

On smatra da je Tramp, kada je govorio o pogrešno vođenom kofliktu, verovatno mislio i na agresiju na SRJ koja je bila pre 20 godina.

"Jasno je da je sigurno najveća greška Amerike to što je izvršila agresiju na jednu suverenu državu, da bi okupirala jedan deo njene teritorije. A onda na njemu dopustila islamskim fundamentalistima da rade šta hoće. Isti ti fundametalisti su kasnije postali opasnost za Ameriku, jer je najveći broj pripadnika ekstremnih muslimanskih formacija na Bliskom istoku, u odnosu na broj stanovnika, došao sa Kosova. To im je prva greška", kaže sagovornik.

Druga greška se odnosi na ponašanje Amerike posle preuzimanja kontrole nad Kosovom, jer nije ništa nije uradila da uspostavi pravni okvir.

"Odnosno, prepustili su da ta zona postane mafijaška teritorija, i konačno, priznali su je kao državu. Umesto da su pre priznanja dogovorili neki model koji bi zadovoljio i Srbe, podelu Kosova ili nešto drugo.... Ovako su Albancima dali ono što su želeli, a sada je teško da njih neko privoli na bilo kakav kompromis", napominje Anđelković.

Pročitajte još: