Aleksandar Čepurin
Alo!/ Masanori Jošida
Aleksandar Čepurin

Alo!/ Masanori Jošida

Aleksandar Čepurin, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Prema njegovim rečima, ta poseta obećava da bude dinamična i delotvorna.

- Očekuje se poređenje stavova po širokoj lepezi pitanja, potpisivanje brojnih bilateralnih dokumenata, podsticaj daljoj saradnji. Većina Srba posebno poštuje Vladimira Vladimiroviča Putina. Vremenom ova dobra osećanja samo jačaju, što je zalog posete i daljeg razvoja bratskih veza - istakao je Čepurin.

On je rekao da je Rusija pružala i nastaviće da pruža Srbiji odlučnu podršku u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta u okviru kosovskog pitanja.

Kajl Skot

Alo!/Marko Đoković

Kajl Skot, Foto: Alo!/Marko Đoković

Ambasador Čepurin je dodao da ga raduje što je u 2018. godini ekonomska saradnja Srbije i Rusije dobila novi zamah i smatra da je principijelni prioritet izlazak van prostora postojećih granica ekonomske saradnje.

- Naglasak će biti stavljen na uzajamno delovanje u inovacionim oblastima, kao što su primena "mirnog atoma", razvoj infromacionih tehnologija. Nastaviće se saradnnja u rekonstrukciji železnica Srbije, modernizaciji podzemnog gasnog skladišta "Banatski Dvor", izgradnji gasovoda Bugarska-Srbija-Mađarska. Postoji realna mogućnost da se osnaži koopepracija u poljoprivredi i industriji putem organizacije zajedničke proizvodnje. Treba da uložimo u to sve naše talente i svu našu pasioniranost - poručio je ruski ambasador.

PROČITAJ JOŠ:

Ambasador podseća da su Rusija i Srbija u odlazećoj, 2018. godini, obeležili 180. godišnjicu diplomatskih odnosa između dve zemlje, a da ćemo 2019. obeležiti 85. godišnjicu oslobođenja Beograda od fašističkih osvajača.

- Imamo bogat stvaralački dnevni red. Rusija i Srbija nisu prijatelji "protiv nekoga". Nastavićemo sa usavršavanjem našeg strateškog partnerstva, osvajajući nove pravce radi blagostanja naroda Rusije i Srbije. Hoćemo li uspepti da sve ovo uradimo? Nemamo druge opcije - ističe Čepurin.

Politika navodi da je i američkom ambasadoru u Beogradu Kajlu Skotu pružila priliku da u autorskom tekstu oceni 2018. godinu i iznese prognozu za 2019.

Pres služba ambasade SAD je, međutim, na dan kada je trebalo da stigne članak ambasadora Skota, pošto je prethodno poslala njegove fotografije za autorski tekst, poručila da nisu u mogućnosti da odgovaraju na zahteve medija, zbog fiskalne blokade u kojoj se nalazi američka vlada.

Komentari (4)

slađa

31.12.2018 19:51

Važni, važni projekti sa Rusijom. Oni zaista nisu upereni protiv bilo koga. Razvojni su i prijateljski.Važno je da se zna da nisu naši mediji onemogućili američkom ambasadoru mogućnost da da intervju. To je stvar američke administracije. Kao što smo otvoreni za investicije, otvoreni smo i za različita mišljenja. Važno je da ona ne prelaze u ubeđivanje. Srećna Nova godina!

cile

31.12.2018 21:52

Konačno treba za sva vremena začuditi usta Amerima i njihovoj koloniji Albaniji hitno instalirati rakete iz bezbednosti nek se misle i kontrolu Siptara kretanje kroz Srbiju detaljno iglu nesme da prosvercuju moramo ih naučiti pameti imaju Crnu Goru

milan

01.01.2019 17:43

zar još mnogi neznaju da su ameri najveći krimosi i stvoreni na genocidu i zato žele i šiptare da pomažu da stvore veliku albaniju kao što su oni ameriku ubijajući crnce i indijance

Pajsije

01.01.2019 19:33

Sta ovaj Cepurin bulazni I koga predstavlja kada mu je istekao mandat jos letos !