Miroslav Lazanski i Vladimir Putin
screenshoot/Facebook
Miroslav Lazanski i Vladimir Putin

screenshoot/Facebook

Miroslav Lazanski i Vladimir Putin, Foto: screenshoot/Facebook

Vladimir Vladimirovič Putin poslao je u Srbiju svog najboljeg "ubicu korone", najvećeg ruskog stručnjaka za biološki rat, general-majora Mihaila Černišova.

Vrsni stručnjak

Reč je o načelniku jedinica ABHO - trupa za otklanjanje atomske, nuklearne, radiološko-biološke i hemijske opasnosti pri Zapadnom vojnom okrugu ruske vojske. To je najsnažnija grupacija ruske armije koja direktno čuva front ka NATO. Černišov se na čelu odseka za ABHO nalazi od njegovog formiranja 2011. godine i na to mesto je postavljen specijalnim ukazom ruskog predsednika. U našoj zemlji sada predvodi tim od 87 vojnih eksperata i specijalaca za dezinfekciju i dekontaminaciju.

Miroslav Lazanski kaže da je već samo slanje specijalca takvog ranga u Beograd jasna poruka svima i u Srbiji i u svetu.

Prema njegovim rečima, obim upućene pomoći takođe pokazuje ugled koji Srbija ima u Kremlju. Lazanski podseća da je do realizacije pomoći došlo neposredno nakon razgovora predsednika Vučića i predsednika Putina.

- Italija je drastično pogođenija koronavirusom od Srbije i njima je upućeno 15 aviona pomoći, dok je u Srbiju stiglo čak 11 "iljušina", i to za manje od 24 sata. Kada uporedite brojke, pogođenost epidemijom, broj stanovnika i druge parametre, jasno je da smo proporcionalno dobili najveću moguću pomoć - ističe Lazanski.

Biće još pomoći

Lazanski ne isključuje mogućnost da nam Rusija pošalje i dodatnu pomoć u borbi protiv virusa.

General Černišov: Poštujte mere

Sam Mihail Černišov po dolasku u našu zemlju imao je snažnu poruku za sve građane Srbije.

- Apelujem na sve da se pridržavaju propisanih mera, jer je to prvi i osnovni uslov da se situacija oko ovog virusa reši. Sve što je stiglo iz Rusije, sva tehnika i sva pomoć, neće značiti ništa ako stanovništvo ne bude poštovalo uvedene mere i to je osnovno oružje u borbi protiv korone. Mi ćemo se truditi da vam budemo od pomoći i da nas pamtite po najboljem - poručio je general Černišov.

Rusi: Zauvek uz braću Srbe

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je na zvaničnom Instagram nalogu snimak slanja medicinske pomoći u Srbiju.

Video je imao više stotina hiljada pregleda, a naišao je na oduševljene komentare ruskih građana. Oni su ostavljali poruke poput "Srbi, to su naša braća, moramo im pomoći!", "Srpska braća", "Bratski narod"...

Komentari (2)

Perica

08.04.2020 12:05

Neka uče druge države kako se vodi spoljna politika a braći hvala neizmerno i neka je slava Rusiji.

deki

08.04.2020 15:41

Pa sto sebi ne pomognu?!?!?