Karadžić i Mladić
Ilustracija
Karadžić i Mladić

Ilustracija

Karadžić i Mladić, Foto: Ilustracija

Nisu se viđali u prethodnom periodu zbog Mladićevog narušenog zdravlja, pa je Karadžić svratio do njega

Karadžić, koji je inače u redovnom kontaktu s Mladićem jer su u pritvoru na istom spratu pa imaju mogućnost stalne komunikacije, kratko je posetio Mladića u njegovoj sobi kako bi mu, zabrinut za pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja, pružio podršku.

Dotukla ga anemija

Mladiću je, naime, poslednjih meseci zdravlje značajno narušeno jer se nakon tegoba koje su posledica moždanih udara javila i anemija. Njemu je krvna slika drastično pogoršana, a poslednjih dana članovi njegove porodice apeluju da mu se hitno ukaže odgovarajuća zdravstvena nega jer strepe da je čak i životno ugrožen.

Bez promena

- Oni su stalno u kontaktu, smešteni su na istom spratu, a sada Ratko uglavnom leži u krevetu jer je slab, pa je Karadžić zato došao do njega - ispričao nam je Darko Mladić.

Darko Mladić

Alo!/Marko Metlaš

Darko Mladić, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Kako je dodao, kad je reč o Mladićevom zdravstvenom stanju, u smislu nekog poboljšanja, za sada nema ništa.

Apel generala

- I dalje je iscrpljen, nema nikakvog poboljšanja. Uzeli su mu krv, ali nismo još uvek dobili nikakve rezultate, iako za 15 minuta možete da imate rezultate hemoglobina. Nije to ništa novo za haški tretman, zato i gledamo kako da ga spasemo - rekao nam je Darko Mladić.

Inače, zbog Mladićevog zdravstvenog stanja juče je Klub generala i admirala Srbije, nakon sednice svog izvršnog odbora, uputio apel Mehanizmu za krivične sudove u Hagu da ispoštuje jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na lečenje i da se general hitno premesti u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu radi specijalističkog dijagnostikovanja stanja i adekvatnog lečenja.

ODLOŽENA ŽALBENA SEDNICA

Ratko Mladić se nalazi u pritvoru Mehanizma, a prošle nedelje je do daljeg odložena žalbena sednica zakazana za 16. i 17. jun upravo zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja. On je zbog navodnih ratnih zločina u BiH u pritvoru, gde čeka okončanje žalbenog postupka i drugostepenu presudu. Prvostepenom presudom osuđen je na doživotni zatvor.