Nebojša Stefanović
Printscreen
Nebojša Stefanović

Printscreen

Nebojša Stefanović, Foto: Printscreen

„Srbija je u prethodnim godinama, u saradnji sa međunarodnim partnerima i predstavnicima civilnog sektora, preduzela brojne aktivnosti kako bi unapredila svoje institucionalne kapacitete u borbi protiv trgovine ljudima. Kao neke od najznačajnijih izdvojio bih formiranje udarnih timova u kriminalističkoj policiji i otvaranje Prihvatilišta za žrtve trgovine ljudima, koje je dostupno 24 sata“, rekao je Stefanović, koji je ujedno i predsednik Saveta za borbu protiv trgovine ljudima Vlade Republike Srbije.

On je istakao da su pripadnici MUP-a tokom ove godine podneli krivične prijave protiv 22 osobe osumnjičene za trgovinu ljudima na štetu 21 osobe. Među žrtvama je 15 punoletnih i 6 maloletnih osoba, dok je 12 osoba ženskog pola. U najvećem broju reč je o žrtvama seksualne eksploatacije.

„Zadatak državnih organa je oštro kažnjavanje počinilaca i maksimalna podrška žrtvama na putu oporavka. Želim da istaknem da su te žene, deca, ljudi u stravičnom strahu od svojih mučitelja od kojih trpe sve vrste nasilja i da ne možete tako lako dopreti do njih. Kada ih konačno izvučete iz kandži tih zločinaca nalaze se u užasnom i fizičkom i psihičkom stanju i pitanje je da li će im ikada poći za rukom da se zaista oporave od onoga što su preživeli. I baš zato celo društvo mora dati sve od sebe da niko ne dođe u situaciju da postane žrtva trgovine“, rekao je Stefanović.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Brk

31.07.2020 09:08

Prvo tebaš sve u policiji da menjaš iz korena!!!!!!!!