Madlen Olbrajt
Associated Press
Madlen Olbrajt

Associated Press

Madlen Olbrajt , Foto: Associated Press

- Hrvatska vojska bila je osnažena i bilo je pitanje koju ulogu bi mogla da odigra u regionalnom sukobu. Kada smo o tome razgovarali sa predsednikom (Klintonom, op. aut.), ja sam bila stava da Hrvati rade ono što žele i da ne mogu da budu zaustavljeni. Bilo je i onih koji su bili veoma nervozni zbog činjenice da bi Hrvati i Srbi mogli da uđu u sukob, i da bismo tako dobili početak trećeg svetskog rata. Nisam mislila da će se to desiti. Mislila sam da je bilo vredno rizika. Bila sam zabrinuta u vezi s tim kako će prići ljudskim pravima, i bilo je u redu biti zabrinut zbog toga. Ali nisam to videla kao nešto apokaliptično - kazala je Olbrajtova.

Treći svetski rat se nije desio, ali jeste nekoliko meseci kasnije, 4. avgusta, hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" u kojoj je, prema podacima dokumentacionog centra "Veritas", poginulo i nestalo 1.853 Srba, a proterano najmanje 250.000 stanovnika Republike Srpske Krajine.

Akcija

Tanjug/Arhivska/Vladimir Dimitri

Akcija "Oluja", oluja, Foto: Tanjug/Arhivska/Vladimir Dimitri

- Postalo je očito da Unprofor odlazi i da moramo smisliti način da tu činjenicu iskoristimo kao nešto što će se koristiti za pritisak na Srbe. Dali smo im do znanja da će, ukoliko Unprofor ode, situacija za Srbe biti gora, a ne bolja. To sam donela za sto. Postalo je očigledno i da je Toni Lejk (Klintonov savetnik za bezbednost, prim. aut.) bio nezadovoljan statusom kvo. Na kraju, napisala sam duži predlog koji je otišao predsedniku - ispričala je Olbrajtova.

Sem na insistiranju da se Srbija bombarduje 1999. godine, u toku svog mandata tražila je i da se nikako ne odustane od Tribunala u Hagu, jer "žrtve zverstva zaslužuju pravdu". U jednom od dokumenata, od 25. maja 1995. godine, ona piše Toniju Lejku i zalaže se za da SAD ne odustane od toga da skidanje spoljnih sankcija Srbiji, to jest zabrane zaduživanja u MMF-u, bude povezano sa saradnjom sa Tribunalom u Hagu. Bližio se dogovor u Dejtonu, Tribunal je formiran osamnaest meseci ranije, ali predsednik Slobodan Milošević nije pokazivao da je spreman na saradnju.

- Nastavljam da verujem da je saradnja sa Tribunalom kao uslov za skidanje "spoljnog zida sankcija" ispravna stvar. Žrtve zverstva zaslužuju pravdu. Uklanjanje osoba koje su podsticale nasilje ukloniće moguće uzroke konflikta u budućnosti - navodi Olbrajtova.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (2)

branka met

03.08.2020 09:53

Koliko je ta žena željna srbske krvi!

vlada

03.08.2020 13:54

Što bi rekli obični ljudi, ovu nakazu je SEVAP lišiti života