Miroslav Lazanski
Ilustracija
Miroslav Lazanski

Ilustracija

Miroslav Lazanski, Foto: Ilustracija

- Mi imamo krupne borbene sisteme sovjetskog i ruskog porekla i naravno da se postavila potreba da budu prisutni tehnički stručnjaci, oficiri, inžinjeri ruski koji mogu tu tehniku da održavaju, vide u kakvom je stanju, eventualno da daju savete našim stručnjacima. Potpuno je normalno da se otvori ta kancelarija - rekao je Lazanski za Pink.

Kako je dodao, naša avijacija, lovačka je bazirana na migovima 29, oklopne jedinice imaju tenkove M-84, koji su opet derivacija ruskog tenka T-72, artiljerija ima samohodne haubice 122 koje su sovjetske proizvodnje, protivavionski sistemi su svi ruskog porekla...

Upitan da li je otvaranje te kancelarije, kako neki komentarišu balans sa kancelarijom NATO, on kaže da to ne bi tako gledao.

- Ako bi tako gledali, to bi onda trebalo biti kancelarija za ODKB. Po strukturi i integrativnim procesima ODKB nikada nije bio na tom nivou kao NATO. NATO je mnogo čvršća vojno-politička organizacija. Kancelarija ODKB bi bio pandam kancelariji NATO, ali ovo nije - rekao je Lazanski.

- Dobro je što Lavrov dolazi u Beograd, ovo je već druga njegova poseta ove godine - naglasio je Lazanski i podsetio da je Putin bio u Srbiji u poslednje tri, četiri godine tri puta.

To, kako je zaključio, govori da su odnosi Srbije i Rusije odlični da imaju kontinuitet i racio.

Govoreći o sukobu u Nagorno-Karabahu, Lazanski kaže da "Turska u regionu Kavkaza može da ide onoliko daleko koliko joj to Moskva dozvoli".

- Azerbejdžan se čuva da uđe sa vojskom na teritoriju same Jermenije - kaže Lazanski, naglašavajući da je Azerbejdžan i brojčano i ekonomski i vojnički jači.

- Ukoliko se ratne opreacije nastave Azerbejdžan može da izađe kao pobednik. Njegov vojni budžet je milijardu i 900 miliona dolara, a Jermenije ni 700 miliona dolara - objasnio je Lazanski.

Lazanski je naglasio da Moskva ima dobre odnose i sa Jermenijom i sa Azerbejdžanom.

- Ukoliko se ratne operacije nastave, Azerbejdžan može da izađe kao pobednik jer je i brojčano, ekonomski i vojnički jači - smatra Lazanski.

PROČITAJTE JOŠ: