Aleksandar Vučić
Shutterstock
Ministri u Vladi Srbije

Tanjug/ Slobodan Miljević

Ministri u Vladi Srbije, Foto: Tanjug/ Slobodan Miljević

U novoj vladi, prema Vučićevoj odluci, sedeće samo jedan ili dvojica starih ministara, ali se ostali, po svemu sudeći, neće predati lako... Naime, nakon parlamentarnih izbora, koji će biti održani najverovatnije 26. aprila, Vlada Srbije izgledaće potpuno drugačije, budući da će u njoj od svih današnjih ministara iz Srpske napredne stranke ostati samo nekoliko njih!

Sve druge, kako saznajemo u vrhu vlasti, predsednik SNS-a i Srbije Aleksandar Vučić zameniće novim, mladim licima... Aktuelni ministri su sa svojom sudbinom upoznati u petak, kada ih je predsednik okupio i najavio promene... Mnogima od njih to nije lako palo... Vučić je i pre sastanka sa članovima Vlade iz svoje stranke gostujući u jednoj emisiji nagovestio da će pročistiti Nemanjinu 11. Predsednik je naveo i da će biti velikih promena u Vladi, kojih je bilo i posle prethodnih parlamentarnih izbora, ali kako je ocenio, nedovoljno.

Dodik i Vučić

Printscreen

Dodik i Vučić, Foto: Printscreen

- Štitim svakog od ministara kada ih napadaju, ponekad se snažnije borim za njih nego oni sami, ne zato što ne dam na Vladu, nego zato što Vlada radi težak posao - naveo je Vučić, dodajući da su mladi budućnost SNS-a.

- SNS radi sistemski i sistematski, unutar stranke imamo i akademiju mladih ljudi baš zato što smatramo da su oni budućnost - rekao je Vučić, a na pitanje da li smatra da su tolike kadrovske promene rizične, odgovorio je: „Nije me briga da li je nešto rizično ili nije.“

Politički analitičar Branko Radun uveren je da će pojedini ministri uskoro početi da ucenjuju predsednika države i da mu prete da će otići u opoziciju ako ih istera iz fotelje...

- Javnost očekuje promene u Nemanjinoj, a i činjenica je i da su pojedini ministri imali afere koje su štetile čitavoj Vladi, poslednji put to je bio slučaj sa ministarkom građevine Zoranom Mihajlović, mada joj se dosta toga stavljalo na teret i pre hapšenja direktora „Železnica“. U svakom slučaju, nikome od njih smena neće lako pasti i zato sam siguran da se neće tek tako predati, naprotiv, koristiće svoj ucenjivački potencijal. Počeće, dakle, sa direktnim ucenama, otvoreno će pretiti Vučiću i premijerki da će ako ostanu bez funkcije otići u opoziciju. Pa će onda tu biti kalkulacija - da li bi mogli da naprave štetu i koliku. Neki bi, istina, zaista mogli biti daleko štetniji nego što su bili korisni - smatra Radun.

Sa druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković mišljenja je da ne treba samo ministri SNS-a da budu zamenjeni, nego da je čak i važnije smeniti neke članove Vlade koji dolaze iz redova koalicionih partnera...

- Čim je Vučić najavio velike promene, jasno je da će mnogo sadašnjih ministara ostati van kabineta, ali to ne treba da se odnosi samo na ministre iz SNS-a. Mišljenja sam da predsednik treba dobro da preispita svoje koalicione partnere i njihove ministre. Imamo, na primer, jednog Nenada Popovića, koji koaliciji ništa ne donosi, a zauzima jedno tako važno mesto, pitanje je zašto bi trebalo njega zadržavati? - komentariše Anđelković.

Kako je ko ocenjen?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najbolje je ocenjeni političar na vlasti sa prosečnom ocenom 4,2, dok premijerka ima ocenu 2,9, pokazalo je poslednje istraživanje agencije „Faktor plus“. Iza nje su sa prosečnom ocenom 2,7 Dačić, Stefanović, Mihajlovićeva i Ružić. Ocenu 2,6 dobili su Mali, Trivan, Lončar i Krkobabić. Vulin je dobio 2,5, a ocenom 2,4 građani su ocenili Joksimovićevu i Kneževića. Ljajić, Nedimović i Kuburovićeva zaslužili su 2,3. Šarčević je dobio 2,2, kao i Vukosavljević i Popović. Najlošije su ocenjeni Udovičić, Antić, Đorđević i Slavica Đukić Dejanović.