Aleksandar Vučić
youtube printscreen
Aleksandar Vučić

youtube printscreen

Aleksandar Vučić , Foto: youtube printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom.

Nakon sastanka, oni su se obratili medijima.

Predsednik Vučić je tokom svog obraćanja rekao kako sa velikom pažnjom sluša govore predsednika Trampa, i kako on uvek priča o ekonomskoj situaciji i kako se iz njih može štošta naučiti, pa dodao:

- Mnogi mi se zbog toga smeju, ali ja mislim da sam u pravu, rekao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Obraćanje Ričarda Grenela

- Ostaviću politiku Vama. Želim da se zahvalim za novu železnicu. Razgovarao sam sa Tačijem, a sada sa predsednikom Vučićem. Hajde da pokušamo da napravimo dogovor o železnici.

- Puno vam hvala što ste preuzeli korak za avio-liniju. Takse moraju da se ukunu, to sam rekao na Kosovu. Ovde sam rekao da kampanja povlačenja priznanja mora da se prekine.

- Hvala vam za gostoprimstvo! - zaključio je Grenel.

Ričard Grenel

youtube printscreen

Ričard Grenel, Foto: youtube printscreen

Predsednik Srbije je zahvalio Grenelu jer je odvojio vreme za Srbiju i njene razgovore sa Prištinom.

- Hvala na trudu i entuzijazmu, to jako cenimo. Imali smo veoma dobre razgovore, koji su se ticali pre svega unapređenja životnog standarda za ljude, kao i infrastrukturnih povezanosti. Lakih razgovora nema i zahvalan sam Grenelu jer je na racionalan način uz snažnu agendu i veliku želju da napredujemo u odnosima, jer je razumeo potrebe Srbije - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da su takse loše uticale na srpsku ekonomiju, a da je mnogo problema i za naše kompanije.

- Platili smo štetu i na uštrb naše trgovine. Zahvalan sam zato Grenelu, on je dobro razumeo da se trudimo da napravimo dogovore i prevazilazimo barijere. I Tramp se borio za dogovor sa Kinom. Sa Grenelom smo govorili o infrastrukturnom povezivanju između Beograda i Prištine, kao i o uspostavljanju železničke linije između ova dva grada - rekao je Vučić, dodajući da bi ovo sve bilo besmisleno sa taksama na snazi.

Aleksandar Vučić

youtube printscreen

Aleksandar Vučić , Foto: youtube printscreen

Bilo je govora, kaže, i o kampanje Srbije povlačenja priznanja.

- Rekao sam da nam je to važno i da smo Prištini nudili da napravimo pauzu, ali da ona nije htela da prihvati. Pričali smo i o drugim temama, a u ponedeljak Grenel organizuje sastanak sa ekspertima za železnice i puteve. Biće na stolu i nelaka pitanja, a kada je reč o avio-liniji, imamo četiri koraka do pokretanja iste i ovo će za nas biti veoma važno. Sličan postupak biće i za železnicu - rekao je Vučić.

Uspostavljanje železničke linije i auto-puta Beograd-Priština, Vučić kaže da će desetine hiljada ljudi imati najbrži pristup južnim gradovima u našoj zemlji.

- Ne krijem da je za nas ovo od izuzetne važnosti za Srbe na KiM. Spremni smo da povezujemo i gradove koji su na KiM sa centralnom Srbijom. Želimo što razvijeniju infrastrukturu - rekao je Vučić, dodajući da je razgovor bio otvoren i iskren.

Zahvalio se Trampu na pažnji koju je posvetio Srbiji, na tvitu i na tome što je u sedam dana odvojio pet minuta za Srbiju.

Sastanak počeo u 9.00, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Grenel, koji je u Beograd stigao iz Prištine, izjavio je da Priština mora da ukine takse, kao i da će od Beograda tražiti da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

 

Komentari (2)

Miki

24.01.2020 11:28

Niko nema prava nama da zabrani istinu da govori i boricemo se za pravdu do kraja!

Nikolija

24.01.2020 14:51

Takse se trebaju ukinuti sto pre!