Dodik i Vučić
Printscreen
Dodik i Vučić

Printscreen

Dodik i Vučić, Foto: Printscreen

Jedna od tema razgovora, kako je predsednik Vučić sam rekao jutros, biće i otvaranje pogona vranjske fabrike "Jumko" u Drvaru.

- U Republici Srpkoj živi milion Srba, a u celoj BiH ukuono 1,2 miliona - dodao je Vučić govoreći o sastanku sa Dodikom na TV Prva.

Sastanak je u zgradi Predsedništva počeo nešto posle 12 sati, a nakon razgovora, Vučić i Dodik su se obratili medijima.

- Potreba srpskog naroda je očuvanje stabilnosti i mira na Balkanu gde god da živi. Razgovarali smo o našim planovima, kreditnom aranžmanu sa Turskom za izgradnju auto-puta Beograd- Sarajevo - rekao je Vučić.

O stanju u BiH predsednik Vučić je istakao da će Srbija podržati svako rešenje oko kojeg se slože sve tri strane, ali da je za našu zemlju primaran interes srpskog naroda.

Dodik i Vučić

Printscreen

Dodik i Vučić, Foto: Printscreen

Predsednik Srbije govorio je i o značajnim infrastrukturinim projektima - putevima i graničnim prelazima koji će dodatno učvrstiti veze između Srbije i Republike Srpske.

- Podržavamo zalaganje SPC za očuvanje naših svetinja u Crnoj Gori i verujemo da će biti postignut dogovor - rekao je Vučić osvrnuvši se na situaciju u regionu.

Vučić ima osećaj za Srbe gde god žive

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je izuzetnu saradnju sa predsednikom Srbije, a potom izrazio zahvalnost na podršci narodu u Republici Srpskoj.

- Zahvalan sam predsedniku Vučiću zato što ima osećaj za Srbe gde god žive - rekao je Dodik.

Dodik se osvrnuo na pokušaje revidiranja Dejtonskog sporazuma.

- Mnogi su se drznuli da kažu nešto o Dejtonskom sporazumu. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i namerno je odstranjena iz Veća za implementaciju mira. Sve se to čini po volji velikih sila, ali Republika Srpska neće ostati u BiH koja je skrojena po meri velikih sila i željama Sarajeva. Mi sada opstajemo u onome što su ostaci Dejtonskog sporazuma, ali to je jedino što drži BiH. Svako nametanje rešenje je smrtna presuda za BiH i odlazak Republike Srpske iz te tvorevine. Mi smo spremni da razgovaramo o vrćanju na početne tačke Dejtonskog sporazuma - kaže Dodik.

Dodik i Vučić

Printscreen/Pink

Foto: Printscreen/Pink

Dodik je posebno istakao da je tražio intenziviranje saradnja oružanih snaga Srbije i BiH.

Da li Srbija i Republika Srpska imaju plan ako se intenziviraju razgovori o reviziji Dejtona?

Dodik: Postoji plan, ali kao što je predsednik Vučić istakao, naći ćemo rešenje. Nama pokušavaju da unište identitet nazivajući nas bosanskim Srbima, braneći nam pravo na jedinstvo sa kolektivitetom srpskog naroda. Ako Bošnjaci mogu da se nazivaju tako od skoro, zašto mi ne bismo mogli da se nazivamo jednostavno - Srbi.

Dejtonski sporazum je već promenjen. Brojni visoki predstavnici bili su kreteni, oni su nametali svoju volju. 

Vučić: Ne mislim da bi bio interes Hrvatske da se revidira Dejtonski sporazum. Mislim da je njima to jednako važno kao i Srbiji, ako ne i više. Naš interes je očuvanje Dejtonskog sporazuma, a za svaku promenu, neopohodan je pristanak Republike Srpske i Srbije.

Svugde ću ponavljati jedno: Kakva to prava ima skoro 30 odsto Srba u Crnoj Gori, u odnosu na Albance u Severnoj Makedoniji.

Novi hrvatski ambasador?

Vučić: Izbor ambasadora Biščevića je stvar Hrvatske i nemamo ništa protiv toga. Daću brzo agreman novom hrvatskom ambasadoru. Naš interes je saradnja sa Hrvatskom.