Aleksandar Vučić
EPA
Aleksandar Vučić, Milorad Dodik

Tanjug / Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

U tekstu pod naslovom "Srpski predsednik Vučić uči nemačke lekcije", Politiko navodi da je tokom intervjua u Briselu Vučić govorio o tome kako se moderna Nemačka suočila sa gubitkom teritorije koju je nekada smatrala svojom, a umesto toga usredsredila se na svoj ekonomski uspon i promovisanje svoje kulture i vrednosti.

"Da li je to šablon za Srbiju, koja je igrala centralnu ulogu u balkanskim ratovima devedesetih i koja se suočava sa priznanjem da Kosovo više nije njena pokrajina, u zamenu za članstvo u EU", pita Politiko i dodaje da Vučić ne bi išao baš tako daleko.

Kako navode, on kaže: "Hteo bih da budemo dovoljno pametni i da znamo da teritorijalno pitanje nije uvek najvažnije. Važno je, nema sumnje. Ali, ne može biti važnije ... od vrednosti, od vrlina, od jezika i kulture. "

Politiko dodaje i da je Vučić dva puta sebe nazivao "malim momkom sa Balkana", ali portal primećuje da je to opis koji je u neskladu sa njim, "ne samo zato što je visok oko dva metra".

Ukazuju da je tokom poslednje decenije on dominantna politička ličnost u Srbiji, a da je njegova stranka dobila 60 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Srbiji prošlog meseca.

Portal navodi da je za kritičare unutar i izvan Srbije Vučić suviše dominantan.

"Akademici, aktivisti za prava, zapadne diplomate i opozicioni političari kažu da je odgovoran za ozbiljno nazadovanje na polju demokratije, slobode i vladavine zakona", piše Politiko i pominje ocenu Fridom Hausa koja Srbiju vidi samo kao "delimično slobodnu" ili saopštenje OEBS-a povodom izbora u Srbiji da je "izbor birača bio je ograničen prevelikom prednošću vladajuće stranke i promovisanjem vladinih politika od strane većine glavnih medija."

Vučić je, kako navode, odbacio takve procene nazivajući ih "birokratskim izveštajima", a glasanje je opisao kao "najpravednije izbore koje smo ikada imali".

"Ne kažem da je to idealna situacija", kazao je on o izbornim rezultatima, prenosi Politiko i dodaje da je rekao da se njegov uspeh svodi na dobro upravljanje ekonomijom, velike infrastrukturne projekte i slabost njegovih političkih protivnika.

Vučić je u superlativima govorio o Beogradu na vodi, o novim auto putevima i čvrstom ekonomskom rastu zemlje.

"Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, srpska privreda je u prvom kvartalu porasla za pet odsto - "ubedljivo najviše u Evropi", rekao je Vučić i dodao da se zemlja nada da će ove godine izbeći recesiju uprkos krizi nastaloj zbog korona virusa, piše Politiko.

Hašim Tači i Aleksandar Vučić

Promo / Andrei Pungovschi

Hašim Tači i Aleksandar Vučić, Foto: Promo / Andrei Pungovschi

Portal napominje da je Vučić bio u Briselu da bi se sastao sa najvišim zvaničnicima EU u petak prošle nedelje, dan pre nego što je trebalo da u Beloj kući razgovara sa liderima sa Kosova - dok vesti o optužnici za ratni zločin protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija nisu osujetile taj plan.

Politiko navodi da je Kosovo, teritorija sa pretežno albanskim stanovništvom koje je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, skoro deceniju posle rata koji je završen NATO bombardovanjem.

"Ali Srbija i dalje smatra Kosovo pobunjeničkom pokrajinom. Uz podršku svog saveznika Rusije, Srbija je sprečila Kosovo da se pridruži Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama", piše portal.

Oni dodaju i da se u Briselu na razgovore u Beloj kući nije gledalo sa velikim oduševljenjem.

"Diplomate iz EU žalile su se da ih je američki specijalni izaslanik Ričard Grenel isključio iz procesa. Grenel je insistirao na tome da je informisao visoke francuske i nemačke zvaničnike o svojoj inicijativi, za koju je rekao da se fokusira na ekonomsku saradnju. Ali nije bilo mnogo pokazatelja koordinacije sa njegovim kolegom iz EU Miroslavom Lajčakom", navodi se u tekstu.

Briselski portal ocenjuje i da su se neki zvaničnici EU takođe plašili da bi američka administracija mogla da predsedava sporazumom o promeni granica Kosova i Srbije - iako je Grenel rekao da ne zagovara takvu razmenu tertorija i EU nema zajednički stav po pitanju te ideje.

Navode i da Vučić nije zatvorio vrata budućim sastancima u Vašingtonu i ukazuju na njegove reči: "Kad god me pozovu, kako jedan mali momak sa Balkana da odbije da razgovara sa nekim iz Bele kuće?".

"Ali je takođe rekao da bi pregovori koje sponzoriše EU trebalo da se nastave uprkos optužbama podnesenim protiv Tačija i da očekuje da će se oni održati u Briselu tokom narednih nedelja", navodi Politiko.

Prenosi da je govoreći o granicama, Vučić rekao, da je spreman da razgovara o svakom problemu, o svim predlozima koji mogu doći od bilo koga, ali i da je takođe naglasio da „nije opcija da mi izgubimo sve, a oni dobiju sve."

Portal ističe i da je za Srbiju pitanje Kosova neraskidivo vezano za njenu kandidaturu za članstvo u EU i da je blok jasno stavio do znanja da se ni Srbija ni Kosovo ne mogu pridružiti dok ne postignu trajno mirovno rešenje.

Ali, kako dodaju, Vučić je rekao da će EU morati da pruži garanciju za članstvo pre nego što Srbija potpiše mirovni sporazum: "Ako mislite da Srbi prihvate priznanje nezavisnosti Kosova da bi u budućnosti možda dobili članstvo - hej!"

Kosovo i Metohija, Srbija

Shutterstock

Kosovo i Metohija, Srbija, Foto: Shutterstock

U tekstu se podseća i da je Srbija u pregovorima o članstvu u EU od 2014. godine, kao i na to da je Vučić rekao da mu je cilj bio da se pregovori završe 2024. godine i da Srbija postane članica 2026. godine i da se EU proces mora ubrzati.

Taj vremenski okvir, kako navodi Politiko, se nekim zvaničnicima EU čini veoma ambicioznim. Navode da bi Srbija svakako trebalo da se ozbiljnije pozabavi vladavinom zakona i drugim pitanjima.

Politiko prenosi da je Vučić tokom intervjua gledajući mapu Zapadnog Balkana obojenog u sivo, okruženog članicama EU obojenim žutom bojom, rekao da ta karta pokazuje ne samo da je Srbiji potrebna EU, već i da je EU potrebna Srbija.

Ali, kako dodaje Politiko, EU je i dalje potrebno ubeđivanje. "Prošle nedelje, šest članica EU blokiralo je otvaranje novog poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije, uglavnom zbog toga što su razočarane stanjem reformi, tvrde diplomate", a navodi portal.

Dodaje da je drugi kamen spoticanja sa EU spoljna politika i to ne samo zbog veza Srbije sa Rusijom, već i zbog Vučićeve bliske saradnje sa Kinom, navodeći primer kako je ižario zahvalnost Kini tokom pandemije.

Aleksandar Vučić u Briselu

EU

Aleksandar Vučić u Briselu, Foto: EU

"Nasuprot tome, solidarnost EU opisao je kao "bajku", što, kako piše Poliitko, nije dobro prošlo kod članica EU.

Kažu i da je ostao pri svojim komentarima, da je "bilo lako naći žrtvenog jarca", ali i da je takođe potvrdio "da je najveća humanitarna pomoć koju dobijamo od Evropske unije, najveći trgovinski promet imamo sa Evropskom unijom, u to nema nikakve sumnje".

Kazao je da će doći do usklađivanja sa spoljnom politikom EU - ali ne sada, a Politiko citira njegove reči: "Mi ćemo to učiniti, ali to poglavlje još nije otvoreno".

Portal se osvrće i na Vučićevu (50) političku karijeru, a kazu i da ovih dana Vučića ponekad upoređuju sa Josipom Brozom Titom, vođom komunističke Jugoslavije koji je poznat po tome što je umeo da iskoristi međusobne sukobe velikih sila, pre nego sa Slobodanom Miloševićem.

Napominju i da je odbio da kaže da li ima političkog uzora.

"Ne mogu da poredim različita vremena", rekao je, dodavši da je danas lako kritikovati Tita, Miloševića i druge, kao i da će sutra biti lako da se i on kritikuje.

Pročitajte još:

 

Komentari (21)

BozaB

05.07.2020 08:09

Predsednik Vucic se zaista unapredio i zasluzuje sve pohvale koje konstantno stizu.

Stanko

05.07.2020 09:06

Srbija je počela naglo da se oporavlja od kako je na vlast došao Vučić a to mnogima u Srbiji a i u svetu smeta.

Mita

05.07.2020 09:08

Vucic je neko koga gradjani Srbije izuzetno postuju zbog cinjenice da je njegovim zalaganjem zemlja podignuta na noge i da cini sve kako bismo bili sinonim za uspeh, razvoj i napredak.

Daksimir

05.07.2020 10:29

Srbija konacno ima jakog, snaznog, mudrog, iskrenog, uvazenog i uglednog politicara koji svoju drzavu vodi sigurnim putem oporavka, jacanja, razvija i modernizacije u svim segmentima.

Sanja

05.07.2020 10:42

Vucica svi hvale jer vredno radi i bori sd za svoju zemlju.

Jana

05.07.2020 10:53

Uspeh, rad i zalaganje Vucica su na daleko cenjeni.

Damir

05.07.2020 11:04

Sa predsednikom Vučićem na čelu Srbija ima perspektivnu budućnost.

Mitar

05.07.2020 11:36

Šta reći za Đilasa on je sam sebi najveći krivac.

Kole

05.07.2020 11:36

Đilas neću ni da kometarišem njega je narod sam ocenio.

arkan

05.07.2020 12:12

Nas Predsednik Vucic ima ugled velikog Predsednika Srbije u svetu, a jos veci ugled kao coveka...

mirno

05.07.2020 12:13

Mnogi svetski lideri mogu samo da mu pozavide...

Jana

05.07.2020 12:15

Toliki trud i zalaganje za svoju zemlju i treba da se pohvali.

Sara

05.07.2020 12:19

Rezultati u drzavi to i pokazuju!

Vesna

05.07.2020 13:00

Srbija se suočava sa priznanjem da Kosovo više nije njena pokrajina vec dve decenije i isto toliko je izlozena najstrasnijim pritiscima i ucenama, ali se Sebija dobro drzi i bori sa svim tim.

Filip

05.07.2020 13:13

Građani obožavaju predsednika. Srbija ima ogroman ugled u svetu.

Mrmot

05.07.2020 13:30

Ne zna se samo šta je gore,kad te pljuju il kad te hvale. Mi svakako moramo da gledamo samo svoje interese,i da se borimo za bolji život u državi.

Dejan

05.07.2020 14:22

Nijedan predsednik se nije toliko dokazao i pokazao kao gospodin Vucic ,i stvarno skidam kapu za rezultate koje zajedno sa svojim miniswtrima postize!

Jelena

05.07.2020 16:04

To su pokazatelji koliko je Vučić učinio za Srbiju i koliko je unapredio zemlju i poboljšao život građana. Srbija je zahvaljujući njemu lider na Balkanu

Moko

05.07.2020 16:39

Narod je dao podršku Vučiću i njegovom timu.

Tanja

05.07.2020 18:52

Vucic je dominantna licnost u najpozitivnijem smislu reci.

Ivana

05.07.2020 22:07

Aleksandar Vučić je najbolji političar koje je Srbija ikada imala. Srbija se danas cela razvija i gradi, to je ono što je važno za ekonomski napredak i razvoj naše države.