Aleksandar Vučić
Tanjug
Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

Hrvatski portal "Jutarnji.hr" preneo je danas vest pod nazivom: "Srbija puca po šavovima, Vučiću puna usta Hrvatske: Od čega tamo da umru, kad niko nije testiran". U tekstu se kao po dobrom starom običaju kritikuje "srbijanski" predsednik, jer je navodno opet nešto loše rekao o Hrvatskoj.

Pročitajte još:

Vučić je s pravom odbacio tvrdnje kako Srbija ne testira dovoljno na koronavirus, rekavši da je testirano više nego u svim ostalim državama nekadašnje Jugoslavije zajedno.

- Severna Makedonija testirala je 64.000 ljudi, BiH 97.000, Hrvatska 82.000. Srbija 428.000. Bugarska, koja je iste veličine i uz to članica EU - 147.000, a Mađarska koja je veća od Srbije 281.000 - rekao je Vučić novinarima na vojnom aerodromu u Batajnici tokom predstavljanja bespilotnih letelica Vojske Srbije nabavljenih od Kine.

Aleksandar Vučić

Jutarnji.hr/Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Jutarnji.hr/Printscreen

On je naveo da su samo četiri zemlje u Evropi - Nemačka, Austrija, Švajcarska i Italija - testirale više stanovnika od Srbije, srazmerno broju stanovnika. Vučić je rekao da su Srbiju testovi koštali 50 miliona evra, uključujući i laboratorijski rad.

- Imamo ih još 300.000, pa vidite koliko je to, to je još 30 miliona - naglasio je Vučić, navodeći da testiranje na lični zahtev u Srbiji košta 50 evra, a u Hrvatskoj više od 200 evra.

Vučić je na osnovu broja testiranih upitao "na osnovu čega umiru ljudi, kada nisu testirani". Srbija je, ponovio je, pet puta više testirala od Hrvatske, a nije pet puta veća od te susedne zemlje. Ukazao je da je u Hrvatskoj testiranje na zahtev 215 evra, a u Srbiji 50 evra, dok je besplatno ako postoje simptomi.

Vučić je potom ocenio da se pokazuju znaci stabilizacije stanja u Novom Pazaru, jednom od žarišta koronavirusa, gde je, po njegovim rečima, u petak bilo 205 hospitalizovanih, a petoro pacijenata je umrlo. U subotu ih je u covid bolnici 183, a preminule su još dve osobe.

Posle napada ovog hrvatskog medija, usledio je i napad od strane direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Bobana Mugoše, a vest o tome su prenele podgoričke "Vijesti" pod naslovom: "Mugoša: Vučić da ostavi Crnu Goru na miru i da ne iznosi neistine"

Boban Mugoša

Vijesti.me/Printscreen

Boban Mugoša, Foto: Vijesti.me/Printscreen

On je u svojstvu direktora Instituta za javno zdravlje, poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću "da ne iznosi neistine i da Crnu Goru ostavi na miru".

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Crna Gora nema ni laboratoriju za PCR testove, Mugoša je rekao da njegove tvrdnje "ne zalužuju komentar".

Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

- On sigurno ima većih briga i ne razumem njegovu potrebu da iznosi neistine na račun Crne Gore. Bolje bi bilo da ozbiljno shvati situaciju u svojoj državi i bolje bi bilo da je i ranije shvatio, jer ovaj virus predstavlja ozbiljnu pretnju. Da je to shvatio na vreme, sigurno bi situacija u Srbiji, a i u regionu bila bolja - rekao je Mugoša.

On je kazao da kolege epidemiolozi iz Srbije znaju da se u Crnoj Gori jedino radi PCR dijagnostika.

- A gospodinu Vučiću poručujem da ipak sluša struku i ostavi nas na miru - poručio je Mugoša.

U celu priču se uključio Dragan Đilas, lider propalog Saveza za Srbiju koji se oglasio najnovijim tvitom pod nazivom: "Vučiću, lično si odgovoran za svakog čoveka koji se zarazio i preminuo u poslednjih mesec dana."

Dragan Đilas

screenshoot/Twitter

Dragan Đilas, Foto: screenshoot/Twitter

Time se lider propale opozicije pridružio Hrvatima i Crnogorcima u novom medijskom udaru na Srbiju i njenog predsednika.

Preporučujemo:

 

 

Komentari (3)

jaran

04.07.2020 17:05

Reče, ođe 50 eura, a u Rvatskoj 200 eura, a Pkat u Srbiji 200 eura, a u Rvatskoj 900 eura. Bolje da šuti.

Bane

04.07.2020 17:33

Propala milogora je zrela da joj se uradi PRC dijagnostika.

Vukota

05.07.2020 14:33

Taj ne zna gde je šupalj dok se ne napipa a Umislio da je univerzalna ekspert. Srbija testira najviše jer ima najviše potrebe za to. Ima u svakom gradu više zaraženih nego Cijela CG. Neka gleda u svoje dvorište. CG će u Evropu a Srbija nikad. Kao gubavo ostrvo.