Ana Brnabić
printscreen
Ana Brnabić

printscreen

Ana Brnabić, Foto: printscreen

Prenos možete pratiti na portalu Alo.rs.

Kako je najavljeno iz Službe za saradnju sa medijima, otvaranje je najavljeno za 11 sati.

Direktor KC Srbije Milika Ašanin ranije je rekao da će u laboratoriji raditi 40 mikrobiologa i da će obrađivati 2.000 testova dnevno. Molekularni biolozi će raditi 24 sata dnevno, u tri smene, sedam dana u nedelji.

U Kliničkom centru Srbije danas je otvorena nova laboratorija "Vatreno Oko", donacija Kine u borbi protiv virusa korona, koja će raditi 2.000 testova na Kovid 19 dnevno.

Otvaranju laboratorije prisustvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i kineski stručnjaci koji se nalaze u Srbiji.

Pre nekoliko dana na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" avion "Er Srbije" dopremio je dve najmodernije laboratorije koje je Kina poklonila Srbiji kao pomoć u borbi protiv virusa korona. Druga laboratorija biće u Nišu i moći će da obavi 1.000 testova dnevno.

Ta pomoć omogući će Srbiji da poveća kapacitete za testiranje, što će znatno uticati da se pokrije "lepeza" ljudi koji treba da se testiraju. Radovi na izgradnji laboratorije počeli su 25. marta i završeni su u rekordnom roku.

Objekat je projektovan kao posebna celina i ima 750 kvadratnih metara, a laboratorija je potpuno automatizovana, sa SCADA i BMS sistemom, prenosi Tanjug.