Predsednik Amerike nahvalio Aleksandra Vučića

Grenel: Tramp dolazi u Srbiju, samo da odredimo datum! Datum Trampove posete trenutno se usklađuje sa Savetom za nacionalnu bezbednost i Belom kućom

ključ Bele kuće Aleksandar Vučić Donald Tramp
ključ Bele kuće Aleksandar Vučić Donald Tramp, Foto: Alo.rs

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp poručio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić hrabar lider zahvaljujući čijim odlukama je Balkan bezbedno i stabilno mesto za život!

Ove reči hvale Tramp je uputio srpskom predsedniku povodom potpisanog sporazuma u Beloj kući o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od 4. septembra. Od trenutka kada je potpisan ovaj značajni dokument, najmoćniji svetski lider ne prestaje s pohvalama na račun srpskog kolege.

Poruka podrške

Prethodnih dana, priznanja na Vučićev račun stigla su od najbližih saradnika američkog lidera, a juče je i na zvaničnoj Instagram stranici Stejt departmenta objavljena poruka podrške. U njoj se podseća na reči predsednika Trampa povodom postizanja sporazuma u Vašingtonu: "Ovo je stvarno istorijski dan... Srbija i Kosovo obavezali su se na ekonomsku saradnju", a zatim se navodi direktna

Trampova poruka:

- Potrebna je izuzetna hrabrost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i "premijera" Kosova Avdulaha Hotija da krenu u ove razgovore i dođu u Vašington kako bi finalizovali te obaveze. Učinivši to, oni su svoje zemlje, Balkan i svet učinili bezbednijim - ocenio je Tramp, koji bi uskoro, mogao da poseti Srbiju.

Njegov specijalni savetnik Ričard Grenel naveo je da se radi na pronalaženju datuma za Trampovu posetu.

- Predsednik Tramp namerava da poseti Srbiju, što bi bilo prvi put posle Džimija Kartera. Sada moramo da radimo na pronalaženju datuma koji bi odgovarao i Beloj kući i Savetu za nacionalnu bezbednost, koji bi takođe bili uključeni u organizaciju posete - rekao je Grenel.

Stiže i Ivanka

U Srbiju bi osim predsednika Donalda Trampa trebalo da dođe i njegova ćerka i osoba od njegovog najvećeg poverenja Ivanka Tramp. Tu mogućnost nedavno je najavio i predsednik Vučić, a sama Ivanka prisustvovala je prvoj rundi razgovora u Beloj kući, kada je dogovoreno i da DFC otvori kancelariju u Beogradu.

On je, sumirajući utiske sa nedavnog sastanka u Vašingtonu, otkrio i da je Vučić težak pregovarač.

- Predsednik Vučić je bio veoma težak pregovarač. On se zaista bori za svoj srpski narod - rekao je Grenel, i pojasnio da je cilj sporazuma bio konkretan napredak, te da se zbog toga otvara kancelarija Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu.

- Mi pokušavamo da se ne bavimo simbolikom, da se ne bavimo političkim simbolizmom, kojim se bave mnogi političari... Naša DFC kancelarija i agencija u Americi su smatrale da postoji dovoljno posla, gde možemo imati tim na terenu koji će moći da završi sve projekte u Srbiji. To su sve ekonomski vođeni projekti koje želimo postići, zato uspostavljamo kancelariju u Beogradu. Ne zbog simbolike, već da odgovorimo na sjajan broj projekata koje već imamo. Predsednik Tramp je od početka smatrao da je ekonomija i stvaranje novih radnih mesta nešto što on može dobro da uradi - objasnio je Grenel.

A opozicija laže li laže...

Ocenjujući domete Vašingtonskog sporazuma, potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović kaže da sporazum iz Vašingtona povećava Srbiji mogućnost da se bori za KiM.

- To osnažuje Srbiju, a samim time i naš suverenitet na KiM i jača kapacitete naše zemlje. Da se ne lažemo, bez novca, ko će da opremi vojsku i policiju i ko će da ima veći uticaj i gde će naše kompanije da rade. Opozicija se rukovodi onim "što gore po Srbiju, to bolje za njih". U poslednjih nekoliko meseci je to naročito izraženo, pa je odlazak u Vašington isključivo predstavljan kao potpisivanje nezavisnosti Kosova. Videlo se da je to sve laž - rekao je Stefanović.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi