Angela Merkel, Emanuel Makron, Vladimir Putin
EPA

 

Angela Merkel, Emanuel Makron, Vladimir Putin

EPA

Angela Merkel, Emanuel Makron, Vladimir Putin, Foto: EPA

Imenovanje slovačkog šefa diplomatije Miroslav Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine predstavlja odgovor Evrope na zavnični ulazak SAD u rešavanje pitanja Kosova i Metohije, odnosno na imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, kao i imenovanje Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan.

EU će, takođe, uskoro imenovati svog specijalca i za zapadni Balkan.

Lajčak će se, kaže izvor, definitvno baviti samo kosovskim pitanjem, a ne celim zapadnim Balkanom, kako je to prvobitno bilo planirano. Zasad je poznato samo da će izaslanik EU za zapadni Balkan biti neko iz Nemačke, ali će se tačno ime saznati najverovatnije tokom marta, odnosno nakon izbora u CDU Angele Merkel.

- EU svim ovim kopira Ameriku. Četiri meseca otkako su SAD zaokružile priču sa specijalnim izaslanicima za pitanje KiM I za zapadni Balkan, stigao je odgovor EU – postavljanje Lajčaka.

Odlučeno je da on bude zadužen za Kosovo, a ne za ceo Balkan, jer se na ranijim poslovima na ovim prostorima, pre svega u BiH od 2006. do 2009. godine nije najbolje snašao. Evropa će imenovati i svog specijalnog izaslanika za zapadni Balkan i to će najverovatnije biti neko iz Nemačke. Taj posao je prolongiran zbog haosa koji je nastao u CDU, kada je naslednica Angele Merkel podnela ostavku na mesto šefice stranke, pa je počela nova trka za mesto Angelinog naslednika – kaže izvor.

Miroslav Lajčak

AP Photo/Michael Sohn

Miroslav Lajčak, Foto: AP Photo/Michael Sohn

Navodno, Albanci su već u panici jer Lajčak dolazi iz zemlje koja nije priznala tzv. Kosovo, kao ni Španija, država Žozepa Borela, šefa diplomatije EU.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da imenovanje Lajčaka jeste odgovor EU na izaslanike SAD Palmera i Grenela.

- Evropska administracija smatra da je ovo pitanje od posebnog značaja za Evropu i želi da parira SAD. Imenovanje Lajčaka je direktna poruka da i Evropa mora da učestvuje, to je I poruka da je postignut konsenzus na nivou EU, posebno na relaciji Berlin-Pariz – kaže on.

Nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže da je ovo nastavak takmičenja EU i SAD, te da je Lajčak odgovor Evrope na poteze Trampove administracije.

- Amerikanci su pustili Evropu da se nosi s krizom u Jugoslaviji, ništa nije urađeno, i onda su se pojavili kao spasioci s Holbrukom na čelu. Pustili su EU da rešava pitanje Kosova i Metohije sedam godina, ništa nije urađeno i sada ponovo dolaze kao spasioci. Ovo je nastavak takmičenja EU i SAD.

Priština, Albanci, Kosovo

EPA

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: EPA

Politički analitičar Milovan Jovanović kaže da je EU formalni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, pa posle niza neuspeha koje je doživela želi da pošalje pozitivan signal zemljama zapadnog Balkana da će nastaviti sa svojim angažovanjem.

- Imenovanjem specijalnog izaslanika Brisel želi da pokaže da EU ne želi da bude u drugom planu u rešavanju otvorenih pitanja na ovom području, pogotovo posle imenovanja specijalnih izaslanika SAD Grenela i Palmera. Bez obzira na sve, uveren sam da će SAD ostati dominantan akter u procesu pregovora Beograda i Prištine – smatra Jovanović.

 

Komentari (4)

Izaslanik za Balkan

27.02.2020 12:36

Izaslanik za Balkan treba biti ili Talijan ili Grk ili Turk ... a nikada zlovak i ne Nemac.

Miodrag iz Peći

27.02.2020 12:49

Kristofer Palmer je beogradski zet i odlično govori srpski, Lajček je Srbin (Lužički) i naravno da govori srpski, ali avaj, odvoji nas od CG. Palmer pomaže bošnjački unitarizam... Dajte nekog Marsovca da nema nikakve veze sa Srbijom i Srbima, bolje ćemo proći.

Kuršum

27.02.2020 13:36

Zašto i Rusija nema svog predstavnika u tim pregovorima ???

Dzoni

27.02.2020 20:49

@Kuršum - Пре петнаестак дана амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко изјавио je агенцији "Спутњик Србија“ да је Русија одлучно спремна да помогне Београду, када је реч о дијалогу са Приштином, али да је потребно једно - да Београд то затражи. Зашто Београд ове понуде игнорише?