Nebojša Pavković
EPA
Nebojša Pavković

EPA

Nebojša Pavković, Foto: EPA

Sud iz Prištine pokrenuo je istragu protiv generala Nebojše Pavkovića i Sretena Lukića kojom ih tereti za navodne zločine koje se počinili na Kosovu i Metohiji 1999. godine, iako im je već za iste optužbe sudio Haški sud! Pavkoviću je sud iz Prištine pokušao da uruči nalog za istragu, ali je on odbio da ga primi u zatvoru u Finskoj, gde izdržava kaznu od 22 godine zatvora.

Vojislav Koštunica

Alo!/ Masanori Jošida

- Tužilac takozvane države Kosovo je 2017. godine pokrenuo istragu za navodne zločinačke poduhvate kojima je Pavkoviću i Lukiću već presudio Haški tribunal. U ovaj slučaj pokušavaju da uvuku i generala Ljubišu Dikovića. Na taj način pokušavaju da naprave novi haški slučaj i optuže srpske generale da bi neutralisali to što su na udaru suda u Hagu za ratne zločine OVK Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi. To je čista politizacija slučaja - izjavio je za „Alo!“ Nikola Šainović, bivši potpredsednik Vlade Srbije i haški optuženik.

Generali se ne plaše pretnji!

Predstavnik tzv. skupštine samoproglašenog Kosova izjavio pre desetak dana da će hapsiti komandante jedinica srpske vojske koja je počinila navodne zločine na Kosovu. Precizirao je da će uhapsiti generale srpske vojske koji su bili na Kosovu 1998. i 1999, misleći na Momira Stojanovića, Ljubišu Dikovića i Gorana Radosavljevića Gurija, objavili su mediji. Generali su mu nedavno za „Alo!“ poručili da slobodno dođe da ih hapsi jer se „zločinca kao što je on ne plaše, a savest im je mirna“.

Šainović otkriva da mu je Pavković rekao da je odbio da primi nalog suda iz Prištine jer ne priznaje albanske vlasti i da to ni po koju cenu neće da primi. 

- On je iznenađen da prištinska vlast, na čijem su čelu upravo bivši komandanti OVK, pokušava da po drugi put sudi po istoj optužnici, a kosovski tužilac je čak tražio da ga sasluša u finskom zatvoru, što je on odbio. Istom istragom obuhvaćen je general Sreten Lukić, koji već za isto delo izdržava kaznu - navodi Šainović, koji je izdržao kaznu na koju ga je osudio Hag.

Šainović ističe da je svojim očima video nalog za istragu na desetak strana šiptarskog tužioca koji je loše preveden na srpski jezik.
- Oni žele da dva puta sude po istoj optužnici, što je pravni nonsens - ističe Šainović.
Pavkovića je Haški tribunal februara 2009. godine osudio na 22 godine zatvora. Tokom rata na Kosovu i Metohiji 1999. obavljao je dužnost komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije.

Nikola Šainović

Tanjug/ Dragan Kujundžić

Nikola Šainović, Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Žalbeno veće Haškog tribunala izreklo je 23. januara pravosnažne presude bivšem potpredsedniku Vlade SR Jugoslavije Nikoli Šainoviću, generalima vojske i policije Nebojši Pavkoviću, Sretenu Lukiću i Vladimiru Lazareviću, optuženim za navodne zločine počinjene nad kosovskim Albancima 1999. godine. Prvostepene kazne smanjene su svima osim Pavkoviću.

Generali Pavković, Lazarević i Lukić dobrovoljno su se predali sudu 2005. godine.

 

Komentari (1)

hapsi hapsi hapsi hapsi

21.05.2019 20:07

Ako, ako, samo haspi te gadove, pa izručuj državi Kosovo, da plate za sve kad već na drugim mestima nisu. Hapsi to!