Albanci sa Kosova
EPA
KFOR

Tanjug/Visar Kryeziu

KFOR, Foto: Tanjug/Visar Kryeziu

Uprkos činjenici da predsedavajući sastankom može biti isključivo UNMIK kao predsedavajući CEFTA sporazuma u 2018. godini, a što je i u skladu sa međunarodnim sporazumima i rezulucijom SB UN 1244, Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore UNMIK i Privremene institucije samouprave u Prištini, čime smo još jednom pokazali dobru volju da na miran način i dijalogom rešimo ovo pitanje.

Pročitajte još:

 

Predstavnik Srbije je na početku sastanka još jednom ponovio da očekujemo da Priština odmah povuče radikalne, nezakonite i diskriminatorne mere od 6. i 21. novembra, koje direktno krše CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Svoju zabrinutost ranije je iskazao Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN i šef UNMIK, Zahir Tanin, koji je izjavio: „Što se tiče tarifa koje su postavljene na srpsku i bosansku robu, takve radnje predstavljaju jasnu povredu CEFTA sporazuma i trebalo bi da budu povučene".

 

 

On je tada pozvao lidere svih strana da pokažu veću uzdržanost i izbegnu dalju provokaciju koja može ugroziti izglede za normalizaciju odnosa ili potencijalno eskalirati tenzije.

Republika Srbija je ponovo pokazala konstruktivan pristup, da se dijalogom i razgovorom i na miran način reši ovaj problem, ali je naišla na opstrukciju sa druge strane.

Odmah nakon završenog sastanka, predstavnici Republike Srbije su zbog visokih bezbednosnih rizika napustili Prištinu u pratnji UNMIK-a i KFOR-a i uputili se ka centralnoj Srbiji.

Komentari (3)

DEJAN

06.12.2018 17:09

SIPTARI...NE ALBANCI...MADA ISTA G...

djujic

06.12.2018 17:12

odakle su to albanci...siptari valjda

Ris

06.12.2018 17:33

S Srbi njih prosto obožavaju ....da nije tužno bilo bi komično.