Sednica
Tanjug

 

 

Sednica

Tanjug

Sednica, Foto: Tanjug

 

Održavanje sednice Saveta bezbednosti 31. oktobra, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o situaciji na Kosovu i Metohiji, pod velikim je znakom pitanja iz jednog bizarnog razloga. Na zasedanje u Njujork, navodno, ne može da dođe ambasadorka takozvanog Kosova u SAD Vljora Čitaku, pa bi zakazana rasprava mogla da bude odložena.

 

Prema našem saznanju, iza svega stoji Velika Britanija, koja 1. novembra preuzima predsedavanje Savetu bezbednosti od Južnoafričke Republike. Na njen nagovor, pre mesec dana isplanirani dnevni red bi mogao da bude skinut. Zbog svega toga, pod znakom pitanja je i put u Njujork srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića.

 

Pročitajte još:

 

Nekadašnji diplomata Vladislav Jovanović kaže da bi ovo mogao biti još jedan manevar albanskih zaštitnika kako bi se tema Kosova potpuno uklonila iz UN, ali misli da im to neće proći:

- Ako je Čitaku sprečena i ne može da pošalje zamenika, uvek može da dođe neko iz Prištine i iznese njihov stav. To je sve izgovor da se sednica ne održi, naročito što Čitaku nema nikakav međunarodni značaj. Vrlo izvestan razlog da se odugovlači je to što su Britanci sledeći koji predsedavaju i žele da oni budu arhitekte rasprave.

 

Vrlo je moguće da Britanci žele da KiM bude tema kad oni budu predsedavali, kako bi usmeravali raspravu. Nije isključeno ni da je uopšte i ne zakažu u svom mandatu, jer su upravo tako postupili u avgustu pre dve godine, kada su odbili da taj izveštaj stave na spisak tema.

BONUS VIDEO: Ministar Dačić o naoružavanju Srbije, Kosovu i konačnoj odluci Evropske unije

 

Komentari (1)

Čarapan

29.10.2019 07:12

Englezi su mnogo puta kroz istoriju unazadili Srbiju.Previše Srpske krvi je zbog njih proliveno.