Vojislav Šešelj
Alo!/Vladimir Marković
Vojislav Šešelj

Alo!/Vladimir Marković

Vojislav Šešelj, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Kako je rekao, postoje pojedinci koji su u stanju da predvode srpski narod, a neki od njih su se, kaže, "pokazali" 1999. godine, kada su zaustavili prelazak separatista preko Ibra, a drugi u kasnijim fazama.

Šešelj je dodao da za potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića nije ranije čuo, ali da mu je, kada je čuo kako ga napada "izdajnica Rada Trajković", bilo jasno da je to čovek od uticaja i aurtoriteta, na kojeg se računa da povede u odlučnom momentu.

Komentarišuću pisanje pojedinih medija da je američka ambasada obavestila Stejt department da je pozicija Srbije jača i da će reagovati u slučaju bilo kakvog napada na sever KiM, Šešelj kaže da Srbija ovog puta, u tom slučaju, mora reagovati.

Pročitajte još:

 

- I to ne samo po pitanju četiri severne opštine. Ako dođe do obračuna, naša vojska je u stanju ne samo da odmah izbije na Ibar, nego da zauzme celu teritoriju KiM. Za nekoliko sati bi došli do Ibra, ali, što bi se zaustavljali na Ibru? Ako krenu, treba da zaštite sve teritorije gde žive Srbi, svih pet opština južno od Prištine - rekao je Šešelj.

Vojislav Šešelj

Alo!/Vladimir Marković

Vojislav Šešelj, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Upitan da li bi se time obezbedio povratak Srba, on je rekao da u to nije siguran, jer se povratak Srba ne može obezbediti sve dok se ne ukine vlast albanskih separatista u Prištini i dok se Kosovo striktno ne podvede pod ustavni poredak Srbije.

- Međutim, ako se nastavi pregovarački proces, onda ćemo Albancima dati visok stepen autonomije na svim prostorima gde su ubedljiva većina. Teško će kroz taj proces moći da se računa na povratak Srba na područja gde su nekada živeli - rekao je Šešelj.

- Videćemo sledeće američke poteze. Ali, nadam se da smo zaustavili formulaciju - da dođe do uzajmanog priznanja između Srbije i Kosova. Videćemo, kada smo digli galamu protiv toga, da li će ponavljati tu floskulu - rekao je Šešelj.

Pročitajte i ovo:

 

Kada je reč o EU, on je naveo da se zvaničnici Unije bave izborima koji slede u maju, na kojima se očekuje "poplava" dobrih rezultat tzv. populističkih stranaka, a čak, kaže, i Nemačka gubi interes, iako se njihov ministar spoljnih poslova vrlo neprijatno izrazio nedavno po pitanju Srbije i KiM.

- Ako se Amerikanci duboko umešaju u sve ovo, da će preuzeti inicijativu što se tiče Zapada. Ostaju samo Englezi, a oni u tajnosti, iz prikrajka vuku poteze, jer poznaju balkanskih prilika, a ranije su uvek mešetarili na srpsku štetu. Kad god se Englezi pojave u surovim balkanskim prilikama, uvek se to razbije o glavu Srbima - rekao je on.

Dodao je da ne vidi zašto bi Priština mogla tek sledeće nedelje da ukine takse, kako govore, te da to može da učini i sad, ali je očigledno da postoji neko jak i moćan spolja, ko im, iako ne javno i glasno, govori da ih ne ukidaju.

Kosovo, Njujork, lobiranje

Youtube printscreen

Kosovo, Njujork, lobiranje, Foto: Youtube printscreen

Rekao je da su Albanci podeljni i da to nije nikakva gluma, da je Tači čvrsta američka opcija, dok je Haradinaj, kaže, izgubio na svim stranama, osim kod Albanaca na KiM, i da ga niko ne podržava.

Dodao je da je dugoročna orijentacija Zapada da se polako otarase istaknutih učesnika u ratu, ali i da nijedan značajan Albanac, koji danas nešto predstavlja u političkom životu, neće biti osuđen.

Komentarišući to što je češki sudija Vladimir Mikula, koji se nalazi na listi sudija Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu, uslikan na večeri u prištinskom restoranu u društvu Arijanita Kocija, advokata bivših komandanata OVK Rustema Mustafe i Samija Ljuštakua, Šešelj je kazao da to nije ubičajeno i da mora da se poštuje princip nepristrasnosti.

 

Komentari (1)

sava kg

10.03.2019 10:48

ovaj prso?