Parlament, Skupština
Alo!/Marko Đoković
Parlament, Skupština

Alo!/Marko Đoković

Parlament, Skupština, Foto: Alo!/Marko Đoković

Među njima su i jedan ministar, 36 narodnih poslanika, 76 sudija, osam tužilaca i zamenika i dva državna sekretara i rektora univerziteta.

Kako se navodi u godišnjem izveštaju o radu Agencije koji je poslat u Skupštinu Srbije, prvobitno je planirano da se proveri imetak 317 funkcionera, ali su, na kraju, uspeli da provere njih 275.

Pročitajte još:

 

U izveštaju se skreće pažnja da su lokalne samouprave posebno pogodno tlo za korupciju.

"Zbog neretko loše vidljivosti iz perspektive glavnog grada, drugih velikih centara i medija, lokalne sredine kao da su izolovane i prepuštene same sebi, zbog čega postaju idealan teren za korupciju. Zato je opštinama predloženo usvajanje lokalnog antikorupcijskog plana, i do kraja prošle godine donelo ih je 118 opština", navedeno je u izveštaju.

Tokom prošle godine proveravano je i koliko je funkcionera, nezakonito, zaselo u više fotelja. Doneto je 38 rešenja kojima je utvrđen prestanak druge javne funkcije, izrečeno je 77 mera upozorenja, devet mera javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o korupciji, kao i mera javnog objavljivanja za razrešenje sa javne funkcije.

Pročitajte i ovo:

 

Agencija za borbu protiv korupcije dosta se oslanja na predstavke građana koji ukazuju na malverzacije. U prošloj godini postupano je po 474 predmeta. Podignute su dve optužnice za utaju poreza, prevaru, neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela, kao i četiri optužna predmeta za zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje službene isprave, nesavestan rad u službi, tešku krađu...

Tužilaštvima je tokom prošle godine podneto 16 krivičnih prijava zbog postajanja osnovane sumnje da funkcioneri nisu prijavili imovinu Agenciji ili su dali lažne podatke. Takođe, tužiocima je dostavljeno i 13 izveštaja zbog sumnje na primanje i davanje mita, poresku utaju, pranje novca.