Amerika
Shutterstock
Amerika

Shutterstock

Amerika, Foto: Shutterstock

Svakako da će biti zahteva upućenih i našoj strani, ali uslov svih uslova ostaju takse. Amerika je unela novu snagu u posustali dijalog, i jasno je da ima nameru da energično iznađe rešenje za problem, ocenjuju sagovornici "Novog jutra".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas na 56. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, a imaće i niz bilateralnih sastanaka sa svetskim zvaničnicima. Predsednika Vučića danas čeka, po sopstvenom priznanju, jedan od najnapornijih radnih dana, pošto će punih 16 sati, skoro do ponoći, imati važne sastanke u okviru Bezbednosne konferencije.

Vučić se juče, odmah po dolasku u Nemačku, sastao sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom. Poruke iz Amerike su jasne: traži se da tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti što pre ukine takse na robu iz centralne Srbije. Isto traži i francuski predsednik Emanuel Makron u svom pismu Kurtiju, insistirajući i na obustavi kampanje protiv priznavanja Kosova od strane Srbije.

Očigledno da se Kurti ne snalazi baš najbolje (nov je u visokoj politici), i insitira na principu reciprociteta u odnosu sa Beogradom, ocenjuje Aleksandar Čotrić, potpredsednik SPO, dodajući da je veoma ohrabrujuć stav izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa.

- Amerika snažno i nepokolebljivo insistira na tome da Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije i ovaj stav Grenel je preneo Vučiću tokom jučerašnjeg sastanka. Nadam se da će takse i biti ukinute u narednim danima – kaže Čotrić i dodaje:

- Svakako da će biti zahteva upućenih i našoj strani, ali uslov svih uslova ostaju takse koje su pogodile stanovništvo na KiM, ali i u centralnoj Srbiji, a odrazile su se i na društveni proizvod u našoj zemlji, samim tim i na penzije i plate. Zaista se nadam da će u narednim danima takse biti ukinute – kaže Čotrić za „Novo jutro“.

Minhenski bezbednosni forum trenutno je lobističko najvažnije čvorište, ističe Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije. Kako kaže, očigledna je namera da se problemi ozbiljno rešavaju, a upravo to možemo i očekivati.

Amerika je unela novu snagu u posustali dijalog, i jasno je da ima nameru da energično iznađe rešenje za probleme, kaže Vuković. Jasno je, dodaje, da će biti teških zahteva i za jednu, i za drugu stranu.

- Prethodni korak je pokazati ozbiljnost time što će mentori moći da kontrolišu aktere – kaže Vuković za Pink, aludirajući na Kurtija i njegovu težnju da se takse na robu iz centralne Srbije ne ukinu.

Komentari (1)

Vjekoslav

14.02.2020 22:19

EU nema alternativu