SISTEMATSKI PREGLEDI SE VRAĆAJU U ŠKOLE "Decu od najranijeg uzrasta moramo da učimo zdravim navikama"
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Lončar je to rekao povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će od 1. septembra vikendom biti organizovani programi ranog otkrivanja karcinoma debelog creva, pluća, prostate i dojke.

On je za "Novosti" naveo da je renovirana većina zdravstvenih ustanova u Srbiji, da su napravljene nove, moderne bolnice, ali se pokazalo da u zdravstvu mora da se menja pristup svim građanima.

"Preventivni pregledi vikendom, sa kojima smo počeli pre pandemije kovida-19, potvrdili su da građani nisu nezainteresovani za brigu o svom zdravlju, ali da moramo drugačije da im priđemo. Iako smo odavno uveli skrining na najčešće maligne bolesti, odziv nije bio zadovoljavajući, dostigao je tek 28 odsto ciljane populacije", rekao je Lončar.

Upravo taj podatak, kako je rekao Lončar, pokazuje da sistem pozivanja na preventivne preglede u matične domove zdravlja za građane, možda i nije baš najprihvatljivije rešenje, i da ceo pristup mora da se modifikuje.

SISTEMATSKI PREGLEDI SE VRAĆAJU U ŠKOLE

Foto: Alo!

 

 

"Ovako ispada da se na organizovani skrining malo ko odazove, a kada vikendom otvorimo 200 ustanova za preventivne preglede, lekari jedva postignu da prime sve koji dođu", objasnio je Lončar.

On je podsetio, da je u tri akcije, od kako su nedavno obnovljeni ti preventivni pregledi vikendom, pregledano više od 90.000 ljudi.

"To je uspeh. Posebno za one ljude kod kojih su bolesti za koje nisu znali otkrivene, i oni su odmah ušli u program dalje dijagnostike i lečenja", rekao je Lončar.

On je istakao da u interesu zdravlja nacije pored skrininga na najčešća oboljenja u populaciji starijih od 40 godina, mora da se vodi briga o zdravlju od školskog uzrasta i zato će biti vraćeni redovni sistematski pregledi u škole.

"Decu od najranijeg uzrasta moramo da učimo zdravim navikama, prvenstveno da ih naučimo da se zdravo hrane, ali i da bolesti koje se javljaju u dečjem uzrastu zbog savremenog načina života, pre svega prevelike upućenosti na tehnologiju, kao što je krivljenje kičme zbog mobilnih telefona 'uhvatimo' i ispravimo na vreme", naveo je on.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je sinoć da će od 1. septembra ove godine za sve građane Srbije starije od 40 godina, ali i one koji imaju potrebu, biti organizovani skrining pregledi, kao i da će se ponovo uvesti obavezni sistematski pregledi u školama. 

"Pregledi će biti organizovani vikendom, za one koji rade da im bude lakše. Radiće se besplatni tumor markeri za muškarce, za kancer prostate, debelog creva i kolorektalni karcinom, a za žene za kancer dojke, pluća i takođe kolorektalni. Želimo da prevencijom spasimo hiljade života. Svi pregledi će biti završeni do kraja decembra", rekao je predsednik u obraćanju građanima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading