Radovan Karadžić
Foto: Alo/Foto: Profimedia

Nakon informacija da je prvi predsednik RS Radovan Karadžić, koji služi doživotnu robiju u britanskom zatvoru Vajt, u jako lošem zdravstvenom stanju, te da je od početka juna više puta gubio svest i prilikom pada povređivao glavu, kuk, rebra i oba ramena, njegova ćerka Sonja Karadžić Jovičević u razgovoru za Alo! kaže da su mu na sve to uskraćene odgovarajuća dijagnostika i terapija.

Iz kupatila ga dovlače do sobe

- Svaki put su ga kada se onesvesti dovlačili iz kupatila ili hodnika i ostavljali u ćeliji bez nadzora, medicinske pomoći i ispitivanja. Za ovih više od dva meseca od prošlog alarmantnog stanja nije imao nikakvu dijagnostičku proceduru, pa samim tim ni terapiju za postojeće probleme. Njegovo zdravstveno stanje je sve ozbiljnije - kaže Sonja Karadžić Jovičević.

Njegov boravak tamo prethodno je opisala kao „sistematsko, nehumano lišavanje čoveka njegovih prava na medicinsku pomoć“. Sonja Karadžić Jovičević za naš list govorila je o uslovima u kojima on izdržava kaznu zatvora. Naglasila je da treba imati u vidu nekoliko činjenica:

- Da je Britanija zahtevala od Rezidualnog mehanizma haškog tribunala da Radovana Karadžića isporuči njima na služenje kazne, i da je Mehanizam bez pogovora to i uradio.

- Da je zahtev uputio tadašnji ministar pravde u vladi Borisa Džonsona Dominik Rab, bivši uposlenik Tužilaštva haškog tribunala i saradnik tužioca Džefrija Najsa. Dominik Rab je „dobijanje Karadžića“ objavio na Tviteru pre nego što je Radovan Karadžić isporučen Britaniji, čime je prekršio pravila i ugrozio bezbednost svih koji su učestvovali u transferu.

- Rab je to uradio da bi umirio poljuljanu fotelju i status u svojoj partiji. Uzgred, nije mu pomoglo - naglašava Sonja Karadžić Jovičević.

 

- Kada se sve to ima u vidu, jasno je da je Radovan Karadžić za njih ratni zarobljenik-trofej kakve su vekovima navikli da prikupljaju širom sveta. U skladu s tim, on ima i takav status: potpuno obespravljenog čoveka kojem se krše sva ljudska prava. Najdrastičnije je kršenje prava na medicinsku pomoć, dakle prava na život. Njemu su uskraćeni adekvatni pregledi, a time i analize, dijagnostika i terapija. Britanija ne samo da objektivno nije u stanju da ispuni uslove koje je tvrdila da ima i koje je bila obavezna da obezbedi potpisivanjem sporazuma s Tribunalom (uslovi služenja kazne haških osuđenika) nego se apsolutno trudi, bar kada je Radovan Karadžić u pitanju, da i ono što je dostupno svim drugim zatvorenicima on nema niti može imati - objašnjava Sonja Karadžić Jovičević.

- Rezidualni mehanizam, koji je bez pogovora ispunio želju Dominiku Rabu, obavezan je da kontroliše uslove služenja kazne i interveniše, ali to ne radi. Zapravo, ne sme da radi. Uz to, postoji obaveza poštovanja Rezolucije UN, koja podrazumeva i tzv. pravila Nelsona Mendele, od kojih ono koje kaže da „zatvorenik mora biti upućen na služenje kazne u mesto najbliže njegovoj porodici“ ne samo da nije poštovano nego je urađeno potpuno suprotno.

- Stavljajući sve ovo u kontekst britanskih mutnih radnji oko Srebrenice i poslednjih dešavanja oko rezolucije, mnogo toga je jasnije. Ko hoće da vidi - zaključuje Sonja Karadžić Jovičević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading