Vučić
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram

Predsednik Vučić istako je da je kralj Čarlsa III, jedan od najznačajniih monarha današnjice.

- Ovo je ujedno i lep povod za razgovor sa ljubaznim domaćinom, ambasadorom  Edvardom Fergusonom, kojeg sam zamolio da Njegovom veličanstvu prenese najlepše želje za dobro zdravlje i uspešnu vladavinu u ovim vremenima velikih globalnih previranja - saopštio je Vučić na svom Instagram nalogu.

 

 

Ferguson: Želeo sam da kažem koliko smo srećni

Britanski ambasador u Srbiji Edvard Ferguson je podsetio da je ovo prvi put da se zvaničan rođendan britanskog kralja proslavlja u Beogradu, kao i da sa svojom porodicom nešto manje od godinu dana živi u Beogradu.

"Želeo sam da kažem koliko smo srećni, što svakodnevno možemo da ovu lepu i fascinantnu zemlju nazovemo domom", poručio je Ferguson.

Naveo je da putujući po Srbiji susreo brojne izvanredne ljude i istakao da mu je najveći utisak u poslednjih godinu dana kako obavlja funkciju ambasadora u Beogradu to što vidi koliko potencijala ima naša zemlja, kao i koliko mogućnosti ima za Veliku Britaniju i Srbiju da razvijaju i produbljuju partnerstvo.

"Naše dve države su veoma stari prijatelji, već skoro dvesta godina, uključujući i bliska savezništva tokom dva svetska rata. Naravno, videli smo i uspone i padove, ali moj osnovni cilj, moja misija kao ambasadora, jeste da radim sve ono što mogu na izgradnji modernijih, pozitivnijih odnosa sa Srbijom, čvrsto orijentisanim ka budućnosti", poručio je Ferguson.

Napomenuo je da mu je po dolasku u Srbiju postalo jasno koliko toga Srbi i Britanci imaju zajedničkog, poput smisla za humor, odrastanja na gledanju istih serija kao što su Monti Pajton i Mućke, kao i sklonost oba naroda ka praćenju dva sporta, fudbalu i tenisu.

Kako je tema ovogodišnje proslave zvaničnog kraljevog rođendana u Beogradu turnir Vimbldon, Ferguson je podsetio koliko puta je taj turnir osvojio srpski teniser Novak Đoković, koga je nazvao najvećim teniserom svih vremena, a pomenuo je i mlade srpske teniserke, Olgu Danilović i Lunu Vujović.

"Turnir u Vimbldonu pokazuje mnogo toga o čemu volimo da mislimo kao o najboljem u Britaniji: očuvanje tradicije, težnja za izvrsnošću i duboko poštovanje fer pleja. Mi smo pokušali da nešto od toga danas prikažemo ovde", istakao je Ferguson.

On je nazdravio britanskom kralju Čarlsu Trećem i prijateljstvu Ujedinjenog kraljevstva i Srbije.

Intonirane himne

U okviru događaja, intonirane su državne himne Ujedinjenog Kraljevstva "Bože čuvaj kralja" i Republike Srbije "Bože pravde".

Događaju su prisustvovali i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ministar trgovine Tomislav Momirović, ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, ambasador Italije Luka Gori, ambasador Ukrajine u Volodimir Tolkač, ambasadorka Nemačke Anke Konrad, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, potpredsednica Vlade AP Vojvodine Sandra Božić, ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, direktorka Instituta Torlak Darija Kisić, beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora, verski velikodostojnici, predstavnici vojske i druge zvanice.

Domaćini proslave Kraljevog zvaničnog rođendana u Beogradu su britanski ambasador u Srbiji, Edvard Ferguson sa suprugom Kerolajn.

Za muzički deo proslave ove godine zaduženi su britanski vojni orkestar 7th Battalion, The Rifles i dva DJ-a, Sajsi MC i Jovan iz benda Šajzerbiterlemon.

Proslava je ove godine tematski posvećena najstarijem i najprestižnijem teniskom turniru na svetu, Vimbldonu. 

Tradicija Vimbldona uključuje i nastupanje u potpuno beloj opremi, konzumiranje jagoda sa šlagom, ali i kraljevsko pokroviteljstvo. Prvi član kraljevske porodice koji je pratio mečeve na turniru i pobedniku predao pehar bio je kralj Džordž Peti (tada princ od Velsa) 1907. godine. 

Od tada su iz kraljevske lože mečeve na travi Vimbldona pratili princeza Margaret, princeza Dajana, princ Vilijam i mnogi drugi. Jedini član kraljevske porodice koji se takmičio na turniru bio je otac kraljice Elizabete Druge, kralj Džordž Šesti, tada vojvoda od Jorka, koji je 1926. igrao u muškom dublu. 
Pokroviteljstvo nad turnirom je 2016. godine od vojvode od Kenta preuzela Katarina, princeza od Velsa.

Kralj Čarls Treći je kao britanski suveren najistaknutiji diplomatski predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva, neko ko svoju javnu službu posvećuje učvršćivanju starih partnerstava i izgradnji novih međudržavnih veza. 
Zbog toga se zvanični rođendan britanskih suverena slavi i kao Dan britanske diplomatske službe.

Zvanična proslava

Njegovo kraljevsko veličanstvo Čarls Treći je 14. novembra prošle godine proslavio svoj 75. rođendan. Međutim, centralna zvanična proslava Kraljevog rođendana u Britaniji organizuje se prve, druge, ili ponekad treće subote u junu. 

Ovaj, njegov drugi zvanični rođendan je u Londonu, širom UK i Komonvelta obeležen svečano prethodnog vikenda (15. juna).

Tradicija zvanične proslave rođendana britanskog suverena ustanovljena je iz praktičnih razloga. Monarsi koji su rođeni u zimskim mesecima često su se pri organizaciji parada i ostalih događaja na otvorenom prostoru, suočavali sa problemima prouzrokovanim hladnim i kišovitim vremenom.

Zvanična proslava se uvek otvara ceremonijom "Trooping of the Colour" (Parada šarenih uniformi) ispred Bakingemske palate. Veruje se da je ova parada prvi put održana za vreme vladavine kralja Čarlsa Drugog (1660-1685), dok je 1748. godine kralj Džordž Drugi, koji je bio rođen u novembru, odlučio da će, pošto je previše hladno za proslavu napolju, povezati zvaničnu proslavu svog rođendana sa Paradom šarenih uniformi, koja se održavala u junu. 

Od 1760. se Parada održava svake godine. Običaj je kao godišnju proslavu standardizovao kralj Edvard Sedmi (1901-1910), koji je takođe bio rođen u novembru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (20)

Loading
Miki

20.06.2024 19:26

Srbija je popravila svoj ugled u svetu, zahvaljujuci Vucicu.

Tanja

20.06.2024 19:27

Predsednik Vučić poštuje i ceni dugogodišnje prijateljstvo sa Ujedinjenim kraljevstvom . Njegovom visočanstvu kralju Čarlsu srećan rođendan.

Jovana

20.06.2024 19:27

Srbija je uvek bila dobar domaćin i domaćinski se ophodila prema gostima!

Lela

20.06.2024 19:27

U Srbiji se svako oseca kao u svom domu. I na to smo beskrajno ponosni.

Ana

20.06.2024 19:28

Ovaj poziv predstavlja veliku cast za nasu drzavu i naseg Predsednika

Ana

20.06.2024 19:30

Srecan rodjendan Kralju Carlsu. Sigurna sam da se nas Predsednik jako raduje ovom pozivu i da je ponosam sto se ova proslava desava bas u nasem glavnom gradu.

Caca

20.06.2024 19:30

Velika čast za našeg predsednika je što prisustvuje ovako velikom događaju!

Ana

20.06.2024 19:31

Srbija i Velika Britanija, imaju dobru medjusobnu saradnju, koja će se nastaviti i u budućnosti.

Mira

20.06.2024 19:33

Srbija i Velika Britanija, imaju dobru medjusobnu saradnju, što je jako značajno za dalji napredak saradnje izmedju ove dve zemlje.

Anja

20.06.2024 19:34

Lepo je videti ovako značajan događaj u Beogradu. Čestitke kralju Čarlsu III i

Nikola

20.06.2024 19:35

Proslava rođendana kralja Čarlsa III u Beogradu je odličan pokazatelj dobrih diplomatskih veza između Srbije i Velike Britanije

Pavle

20.06.2024 19:36

Srbija je svima dok, svi se osecaju kako kod svoje kuce!

Mile

20.06.2024 19:36

Srbija i Britanija imaju odlične odnose i te odnose će graditi i jačati još više.

Relja

20.06.2024 19:37

Srbija se trudi da sa svima ima korektne odnose,postujuci i ceneci druge!

Vera

20.06.2024 19:37

Britanija sa Srbijom ima odlične odnose i veoma dobru saradnju koja se i dalje nastavlja u istom pravcu prijateljstva i saradnje.

Nemanja

20.06.2024 19:38

Vučićeva poseta Britanskoj ambasadi pokazuje koliko je važna izgradnja jakih veza sa Velikom Britanijom. To je ključ za ostvarivanje ekonomskih i političkih ciljeva Srbije.

Mia

20.06.2024 19:38

Upravo zbog toga je Vucic i cenjen u svetu,sa svima se trudi da odrzi fer odnose!

Ana

20.06.2024 19:38

Divan gest naseg predsednika! Sa srećom njegovom visocsnstvu kralju Čarlsu!