Jašari
Foto: Alo/Foto: Društvene mreže/printscreen

Srpske majke i sestre, ponosni srpski očevi sa Kosova i Metohije, godinama u tišini čekaju posmrtne ostatke svojih najmilijih koji su nastradali od terorističkih ruku, kako bi ih dostojno sahranili i na grobnom mestu sveću upalili. Za to vreme u Beogradu se, u organizaciji onih koji priznaju kvazidržavu Kosovo, glasno održavaju „festivali“ na kojima učestvuju poštovaoci OVK koljača.

Sramni događaj „Mirdita, dobar dan“ nije festival mira kako ga organizatori predstavljaju. On je nož u srce ranjene srpske majke i sestre, to je malj u čelo onom ponosnom srpskom ocu koji decenijama čeka da preuzme sinovljevu izlomljenu kost. Nož i malj jer na tom „festivalu“ učestvuju oni koji se dive koljačima, ideološkim tvorcima terorista koji su nad srpskim narodom činili svirepe zločine. Jedan od njih je Azem Deliju, albanski pisac sa KIM, koji na društvenim mrežama veliča koljača Adema Jašarija.

Njegova knjiga biće predstavljena na ovom sramnom skupu koji se, u inat srpskom narodu, održava baš na Vidovdan koji je jedan od najvećih srpskih praznika. I nije samo Deliju taj koji veliča zločince koji su odgovorni za ubistva Srba...

mirdita dobar dan

 

 

Tokom održavanja ovog „festivala“ koji iznova dira u srpske rane, na stotine srpskih tela i dalje se nalazi negde ispod zemlje, u jamama, ili skrivenim hladnjačama u Prištini. Posmrtni ostaci Momira Milenkovića (47) iz Prizrena, Perke Mladenović (77) iz Uroševca i Svetislava Đapa iz Prištine, koje su ubili teroristi koje veliča učesnik „Mirdita, dobar dan“ Azem Deliju, predati su porodicama pre nekoliko dana. Oni su ubijeni nakon 10. jula 1999. godine i to pred očima međunarodne zajednice koja je preuzela odgovornost za bezbednost svih civila na KiM.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović, momenat kada su porodice preuzele posmrtne ostatke svojih najbližih koji su ubijeni u Uroševcu, Prizrenu i Prištini tokom 1999. godine opisuje kao veoma težak. On je dodao da porodice zaslužuju da znaju ko su ubice tri civila srpske nacionalnosti.

- Porodice ubijenih u Uroševcu, Prizrenu i Prištini suočile su se sa teškom i konačnom istinom. Ovi civili ubijeni su, prema obdukcionom nalazima, posle 10. juna 1999. godine što je strašno, ponižavajuće i poražavajuće za međunarodnu zajednicu i misiju. Porodice imaju pravo da znaju ko je ubio njihove najmilije - kazao je Odalović.

Podsetio je da je međunarodna zajednica preuzela odgovornost za bezbednost svih civila na Kosovu i Metohiji, a da su dozvolili da se pred „njihovim očima“ dešavaju teški zločini.

- Kada saopštite porodicama teške vesti da su pronađeni posmrtni ostaci njihovih najmilijih, oni se suoče sa neprebolnom istinom, ali makar mogu da osete kakav-takav mir - rekao je Odalović.

U momentu održavanja sramnog „festivala“ u Beogradu, na kojem će učestvovati poštovaoci lika i dela teroriste Adema Jašarija, u prištinskim mrtvačnicama smeštenim u mračnim podrumima nalazi se više od 300 tela neidentifikovanih osoba, među kojima je najmanje 90 ljudi srpske nacionalnosti. Za još 516 ubijenih Srba sa KIM još uvek se traga. Priština, za to vreme, sabotira potragu za posmrtnim ostacima.

Ko je bio Adem Jašari?

Terorista Adem Jašari jedan je od osnivača terorističke organizacije OVK koja je realizovala više terorističkih akcija na KiM, među kojima su napadi na civile u okolini Peći, Dečana, Štimlja i Kosovske Mitrovice. Okružni sud u Prištini osudio je Adema Jašarija, njegovu braću i saborce na 20 godina zatvora, ali on nikada nije uhapšen. Među osuđenima je i Hašim Tači, koji je dobio kaznu od deset godina zatvora.

Jašari je odgovoran za brojna ubistva srpskih civila, policajaca i vojnika na KiM. Žrtve je ubijao u zasedama ili bi ih najpre kidnapovao, mučio, a zatim zverski likvidirao.

Ubijen je 6. marta 1998. godine u velikom sukobu policije i ove terorističke grupe koja je pružala oružani otpor iz betonskih bunkera. U ovoj akciji ubijeno je 66 terorista iz OVK, a nastradala su i dva policajca.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading