miloš vučević
Foto: Alo/rtv pink


Danas je u Atini održan panel "Perspektiva pristupanja Zapadnog Balkana i njegov značaj za budućnost Evrope" na kojem je premijer Srbije, Miloš Vučević, istakao da je za Beograd najteže pitanje Kosovo. Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, takođe je istakao važnost novog momentuma u odnosima između EU i zemalja Zapadnog Balkana.


Premijer Vučević naglasio je da je za Srbiju od suštinskog značaja da ostane posvećena svom evropskom putu, te da je to u nacionalnom interesu zemlje. Istakao je da je najteže pitanje za Srbiju pitanje Kosova i Metohije, ali je izrazio uverenje da uz podršku evropskih integracija i partnera iz EU, pomirenje na terenu može biti bliže.

"Najteže pitanje za nas je pitanje Kosova i Metohije. Najteže pitanje ne samo za Srbe, već i za Albance, ništa manje. Mislim da uz evropske integracije i partnere iz EU, koristeći njihove alate, znanja i iskustva, možemo biti bliže pomirenju, na terenu“, rekao je Vučević na na panelu "Perspektiva pristupanja Zapadnog Balkana i njegov značaj za budućnost Evrope: Da li smo u periodu stagnacije ili stvaranja novog zamaha?", u okviru Međunarodne konferencije za mir i razvoj.

"Jasno smo rekli mnogo puta i nije samo formalna izjava, poruka. Posvećen smo svom evropskom putu. Ne govorim tu o emocijama, niti nekim posebnim vezama zasnovanim na osećanjima, govorim o interesu svih zemalja Zapadnog Balkana. U nacionalnom je inetersu Srbije da postane član EU, i verujem da sve zemlje regiona imaju isti interes", rekao je Vučević.

Specijalni izaslanik EU, Miroslav Lajčak, istakao je postojanje "novog momentuma" u odnosima između EU i zemalja Zapadnog Balkana. Naglasio je da je EU shvatila da može izgubiti region nakon rata u Ukrajini, te da postoji veća podrška proširenju Unije među građanima nego ranije.

Reforma i podrška Brisela

Premijer Vučević je istakao da zemlje Zapadnog Balkana moraju nastaviti sa reformama, ali da je ključno da te reforme budu podržane konkretnim merama Brisela. Takođe, naglasio je da je Srbija spremna da podrži evropsku integraciju svih zemalja i nacija regiona.

"Istovremeno, mora se znati da li je Uniji potreban ovaj region. Čuli smo različite poruke i mišljenja različitih lidera iz EU. Samo sa nama zaokružiće se glavni deo evropske teritorije", podvukao je Vučević.

"Želeli bi da vidimo naš region kao deo EU“, naglasio je Vučević.


Miroslav Lajčak je istakao da vidi veći entuzijazam i spremnost EU prema Zapadnom Balkanu nego što je to slučaj sa regionom ka Uniji. Naglasio je da je potrebno transparentan pristupni proces i da je optimističan jer vidi novi momentum u odnosima između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

(Kosovoonline)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (10)

Loading
Mima

17.06.2024 21:10

Srbija se drži svog Evropskog puta, ali neće odustati od mira našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Nikola

17.06.2024 21:11

Srbija želi da korača evropskim putem, ali još više želi da omogući normalan život svome narodu na KiM

Boba

17.06.2024 21:11

Narod na KiM mora znati da nećemo prodati njihova ognjišta zbog bilo kog drugog interesa. Njihov mir nam je najvažniji.

Jasna

17.06.2024 21:13

Jesmo posvećeni Evropskom putu, ali znamo šta su nam prioriteti. Jedan od njih jeste mir i stabilizacija odnosa u našoj južnoj pokrajini.

Danijela

17.06.2024 21:14

Stojimo uz državu i Vučića jer znamo da je svaka njegova odluka u interesu svih nas.

Jovana

17.06.2024 21:15

Srbija je ostala dosledna svom evropskom putu, ali to ne znači da ćemo se odreći naše južne pokrajine.

Rada

17.06.2024 21:15

Srbija nikada neće odustati od svog naroda na Kosovu...

Miki

17.06.2024 21:16

Na sva pitanja Srbija ima odgovor jer je odgovorna i posvecena resavanju svih problema

Maja

17.06.2024 21:16

Srbija ide polako na svom putu ka EU. Polako ali sigurno.