Goran Vesic
Foto: Alo/Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

 ”U aprilu je u Srbiji izdato 2.723 građevinskih dozvola, što u odnosu na isti mesec 2023. godine iznosi povećanje od 38,1 odsto”, izjavio je Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

Govoreći o rastu građevinske industrije u Srbiji ministar je rekao da se od ukupnog broja izdatih dozvola u aprilu 80,8 odsto odnosi na zgrade, a 12,9 na ostale građevine.

”Ako se posmatraju samo zgrade 79,3 odsto dozvola je izdato za stambene, a 20,7 odsto za nestambene zgrade. Kod ostalih građevina najveći deo se odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove”, pojašnjava Vesić.

On je dodao da je u aprilu prijavljena gradnja 3.723 stana sa prosečnom površinom od 72,0 metara kvadratnih, a da predviđena vrednost radova na izgradnji novih stanova iznosi 84,6 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova. 

”Ukupna predviđena vrednost radova po građevinskim dozvolama na teritoriji Republike Srbije iznosi 82,18 milijardi dinara. U istom mesecu prošle godine iznosila je 76,52 milijarde dinara, što znači da imamo porast od 7.4 odsto”, naglasio je Vesić.

On je istakao da ovi podaci ohrabruju i da je veoma važno da građevinska industrija nastavi da raste, jer svaki dinar uložen u nju multiplikuje se tri puta u BDP-u Srbije.

”Srećan sam što vidim da građevinska industrija raste i što sve one zakonske mere koje smo preduzeli prošle godine donose rezultate. Tu pre sve ga mislim na Zakon o planiranju i izgradnji, koji je ubrzao procedure, a takođe investitorima stvorio predvidivo poslovno okruženje i stimulisao ih za dalja ulaganja”, zaključio je Vesić.

Ministar je podsetio i na ukidanje Zakona o konverziji, koji je otključao razvoj preko 5.000 lokacija u Srbiji i gde se na delu tih lokacija, kako je naveo, ulaže već preko 90 miliona evra uglavnom u širenje proizvodnih kapaciteta.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading