svesrpski sabor
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

Otkako je u subotu uveče završen impresivni događaj, koji je u sebi obuhvatio čitav niz manifestacija, počela je kampanja izvrtanja činjenica u kojoj su opozicija i opozicioni mediji pokušali da plasiraju tezu da se "Vučić odriče Srba na Kosovu i Metohiji", da se "fokus stavlja na Republiku Srpsku", da se "preko Srpske kompenzuje Kosmet" i da sad ne nabrajamo sve nebuloze koje smo mogli da čujemo i pročitamo od subote do danas.

Oni koji su sve ovo plasirali nekako su uspeli da ne primete da su svi govornici na Svesrpskom saboru, a posebno predsednik Aleksandar Vučić, u ko zna koliko navrata pomenuli Kosovo i Metohiju, te da je predsednik u jednom trenutku čak i objasnio da nema predviđenog govornika iz Srpske liste, iako su prisutni, jer je Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo Srbije, to jest kao južna pokrajina nešto sasvim drugo u odnosu na Republiku Srpsku, koja je deo BiH, te Crnu Goru, koja je nezavisna država, baš kao i Severna Makedonija, odakle su govorili predstavnici srpskog naroda. Jasno i glasno je sve rekao, međutim, to u pomenutim medijima i političkim grupacijama nije imao (nije hteo) ko da čuje.

Potom su pokušali da podmetnu i tezu da je deklaracija pisana i usvojena samo zbog Srpske, čitajući pomenuti dokument srpskog jedinstva namerno i smišljeno na preskok, izbegavajući namerno da vide brojne odredbe koje se odnose upravo na Kosovo i Metohiju, naše sunarodnike u južnoj pokrajini, Rezoluciju 1244...

Pošto je već tako, evo da ih podsetimo, već u uvodu deklaracije navodi se da se ona donosi "poštujući pravo Republike Srbije na zaštitu ustavnog poretka i prava na teritorijalni integritet i suverenitet u skladu sa medunarodnim pravom i Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija br. 1244", te "polazeći od Ustava Republike Srbije, koji u preambuli naglašava državnu tradiciju srpskog naroda i koji Kosovo i Metohiju definiše kao neodvojivi deo Republike Srbije".

Idemo dalje, čak četiri člana deklaracije opširno se bave Kosovom i Metohijom, i to na način koji ne ostavlja nikakvu dilemu o tome kakav je po tom pitanju stav ne samo državnog rukovodstva već i svih učesnika sabora iz regiona:
11. Svesrpski sabor konstatuje da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Republike Srbije, jedna od odrednica nacionalnog identiteta Srba, predstavlja temelj duhovnosti srpskog naroda i ugaoni kamen srpskog zavetnog i svetosavskog puta. Svesrpski sabor insistira na korišćenju punog naziva južne srpske pokrajine - Kosovo i Metohija, što albanski secesionisti izbegavaju.
12. Svesrpski sabor podržava napore Republike Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, garantovanih međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 i drugim rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i pravo i dužnost Republike Srbije da se posveti opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Svesrpski sabor traži i smatra da svim raspoloživim pravnim, političkim, ekonomskim i drugim sredstvima moraju biti zaštićeni Srbi na Kosovu i Metohiji, kao i svi drugi Republici Srbiji lojalni građani, manastiri, crkve, srednjovekovna utvrđenja, privatna imovina, groblja i drugi ugroženi objekti.
13. Svesrpski sabor osuđuje namerno stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba i progon koji nad njima sprovode privremene institucije samouprave u Prištini. Ta kontinuirana, dobro isplanirana i sveobuhvatna represija albanskih secesionista prema srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji je tokom proteklih godina rezultirala ubrzanim odlaskom Srba iz Pokrajine, kao i drastičnim pogoršanjem položaja onog dela srpskog naroda koji je, uprkos brutalnom etnički motivisanom teroru, ostao da živi na svojim ognjištima. Svesrpski sabor očekuje od Republike Srbije da nastavi da štiti prava i živote svojih građana na Kosovu i Metohiji, koristeći sve mehanizme zaštite predviđene unutrašnjim i međunarodnim pravom.
14. Svesrpski sabor insistira na izvršenju Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 u svim njenim aspektima.
Svesrpski sabor smatra da je provođenje Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština i stalni dijalog jedini održivi put za rešavanje problema.

I sve to vajni profesionalni novinari i njihovi sagovornici nisu uspeli da vide čitajući deklaraciju. Da se ne pravimo naivni, jasno je od početka šta je cilj i namera ovakvih tekstova koje plasiraju, ali narod je o tome već rekao svoje. I na izborima i ovako.

BONUS VIDEO


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading