Dragan Đilas
Foto: ATA IMAGES/Foto: ATA Images

U tom smeru idu pre svega izjave vajnih opozicionih analitičara, novinara, ali (malo stidljivije) i samih opozicionara. Matrica je uglavnom ista: prvo se konstatuje da je opozicija time što se razjedinila sama sebe u stvari pobedila, onda ide apel da se prevaziđu sujeta i razlike i prestane sa optuživanjem ko je za šta kriv, te da se ponovo uspostavi monolitan i jedinstven front prema vlasti.

Na prvi pogled to ide dosta kilavo, međutim, kako saznajemo, iza svega stoji jedna moćna zapadna ambasada, pa ne treba ni izdaleka potceniti opasnost da do nekog dogovora dođe. Ne odmah, jer je ovo zasad samo priprema terena i "prepariranje" opozicionih glasača, ali u nekoj perspektivi to bi mogla biti realna opcija.

Kako za Alo! kaže izvor iz jedne od opozicionih stranaka koje su izašle na beogradske izbore, s obzirom na to da zasad u ovom pravcu najviše inicijative pokazuju pripadnici Zeleno-levog fronta, nije teško pretpostaviti koja zapadna zemlja stoji iza ovoga.
- Znamo čiji su oni najveći miljenici. Nema potrebe da pričamo u rukavicama, adresa sa koje je stigla neka vrsta pomiriteljske misije za srpsku opoziciju je svakako Berlin - objašnjava naš sagovornik i nastavlja:
- Koliko sam obavešten, Radomiru Lazoviću je prilčno zamereno ono obraćanje u izbornoj noći, kada je, očigledno razočaran pristiglim rezultatima, direktno optužio Dragana Đilasa i njegovu ekipu za debakl. Rekao je, podsetiću vas, da je Đilasova struja vodila direktnu kampanju protiv liste "Biramo Beograd" i to je označio kao najveći razlog neuspeha na izborima u glavnom gradu.

Nije Lazović dugo čekao na Đilasov odgovor i stvar se onda na neki način otrgla kontroli, jer su usledile salve međusobnih optužbi sa raznih opozicionih nivoa. Na pitanje kako je Nemcima palo na um da još jednom pokušaju sa istim akterima, naš sagovornik iz opozicije odgovara:
- Znate kako, opozicija je takva kakva je, druge nema. Da, neko će reći tu je Savo Manojlović, međutim, pogledajte kako je on prošao van Beograda, na primer u Nišu. Njegov kapacitet je jasno ograničen, nema ni infrastrukturu i potpuno je jasno da je sadašnja opozicija, bojkotaška ili nebojkotaška, jedino na šta stranci, koji bi da slabe ili ruše vlast u Srbiji, mogli da se oslone. Pretpostavljam da niko u Berlinu nije lud da pomisli da bi oni mogli da skinu Vučića sa vlasti, ali im trenutno, dok ne nađu neku bolju opciju, odgovaraju kao poluga konstantnog pritiska na Beograd.

BONUS VIDEO


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading