"EU JE IDEJA NACISTA" Lazanski je ovako govorio o Evropskoj uniji pre 10 godina
Foto: Printscreen


Srpski novinar Miroslav Lazanski izneo je ozbiljne kritike na račun Evropske unije tokom svog govora 2015. godine. On je istakao da Unija pokazuje benevolentan stav prema pojavi nacizma, što izaziva zabrinutost. Lazanski je posebno istakao marševe naslednika neonacističkih formacija iz Drugog svetskog rata u baltičkim državama, koje EU, prema njegovim rečima, tretira kao izraz demokratije.

- Da li u EU imate neke stvari koje već sad izazivaju strah? Unija pokazuje vrlo benevolentan stav prema pojavi nacizma. Ako danas imate u baltičkim državama marševe naslednika neonacističkih formacija iz Drugog svetskog rata, a EU kaže da je to izraz demokratije, to je dosta zabrinjavajuće - rekao je Lazanski.


Evropska unija kao nacistička ideja

U svom govoru, Lazanski je otišao korak dalje tvrdeći da je ideja Evropske unije zapravo ideja nacista. On je naveo da je ideja ekonomske zajednice koja se sada sprovodi kroz EU zapravo potekla od nacista, posebno ističući konferenciju održanu u Minhenu 1937. godine pod nazivom "Zajednički evropski ekonomski prostor od Atlantika do Urala".

- To je ideja Hitlera, ideja njegovih Gebelsa. To je ideja ekonomske zajednice. Nacisti su 1937. godine u Minhenu održali konferenciju koja se zvala Zajednički evropski ekonomski prostor od Atlantika do Urala. Predviđena je jedna zajednička moneta, Nemačka "Rahjs Zlatna Marka." - izjavio je on.

Sličnosti između EU i nacističkog koncepta

Lazanski je takođe pominjao organizaciju TOT, koju je uporedio sa današnjim multinacionalnim kapitalom, ističući sličnosti između te organizacije i današnje EU. On je naglasio da je organizacija TOT pljačkala prvenstvena bogatstva okupiranih zemalja, poredeći to sa trenutnim stanjem u EU.

- Organizacija TOT pljačkala je sva prvenstvena bogatstva okupiranih zemalja. Hitler je porušio sve granice u Evropi. Putovalo se od Pariza do Varšave bez velikih graničnih formalnosti, samo uđe Gestapo i pregleda pasoše. To je EU - rekao je on.

Nacistički koncept zajedničkog evropskog prostora

Lazanski je istakao da su nacisti zapravo osmislili ideju zajedničkog evropskog ekonomskog prostora i jedinstvene valute, a ne lideri EU iz sredine 20. veka. On je naveo da su Musolini i njegov ministar finansija govorili o zajedničkom evropskom ekonomskom prostoru još u 30-im godinama, ističući da ideja Evropske unije nije izmišljena od strane lidera EU iz kasnijeg perioda, već da je postojala i pre.

- Musolini i njegov ministar finansija govorili su o tome. Šta je zajednički evropski ekonomski prostor? Šuman i moneta. Nisu oni izmislili ideju Evropske unije. To je postojalo u 30-im godinama - navodi Lazanski.

(Informer)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading