MOLEBAN U HRAMU, DEKLARACIJA,SPEKTAKULARNI SPLET NARODNIH IGARA Pripreme za veliki sabor Srbije i Srpske polako se privode kraju
Tanjug

 

Pripreme za Svesrpski sabor koji će biti održan u subotu, a kada će se u svoju maticu sjatiti naš narod prvenstveno iz Republike Srpske, ali će doći i iz Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, uveliko su u toku, a manifestacije se neće održavati samo u Beogradu već i širom Srbije.

Planirana je zajednička sednica vlada Srbije i Srpske, biće potpisani i brojni memorandumi i sporazumi i postignuti konačni dogovori po pitanju izgradnje Muzeja žrtava Jasenovca i u Donjoj Gradini i u Beogradu.

Takođe, biće predstavljena i deklaracija koju bi nakon toga trebalo da usvoje skupštine Srbije i Republike Srpske. U toj deklaraciji biće opisana aktuelna situacija sa srpskim narodom, gde god on živi, ali i budući koraci.

A imaćemo priliku da vidimo i zajednički umetnički program ansambala iz dve bratske zemlje.

vučić dodik patrijarh

Foto: Instagram/budućnostsrbijeav

 

 

Oko 2.500 igrača iz čak 48 kulturno-umetničkih društava pokazaće splet srpskih narodnih igara na beogradskom Trgu republike.

Dan će početi molebanom u Hramu Svetog Save, nastaviće se susretima predsednika, vlada, ali i privrednika, predstavnika različitih udruženja, kulturnih institucija Srbije i Republike Srpske.

- Drina ne treba da bude razdelnica, već kičma, i ona to jeste, jako je važno da Srbi s obe strane u identitetskom smislu, ne državnom, budu jedinstveni po svim važnim pitanjima za budućnost srpskog narod - poručio je ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić.

Potvrda jedinstva, nastavak saradnje, jačanje povezanosti uz dobrosusedske odnose - tako u Banjaluci vide neke od ciljeva Sabora.

- Niko nema potrebe da se plaši, ovo je znak naše sabornosti, ovo nije protiv ničijeg drugog interesa, uvek ćete imati one koji su nezadovoljni. Ovo je jedna čista ideja zasnovana na čistim namerama, takva će ostati i kad se završi saborovanje, ali će trasirati put za zajedničke ciljeve - istakla je srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

 

Svaki ministar imaće svog gosta

Govoreći o Saboru, predsednik Vučić je naveo i da će svaki ministar imati svog gosta, kao i svi direktori javnih preduzeća.

- Svi će bukvalno imati svoje goste iz Republike Srpske da potpisuju sporazume, memorandume i da vide šta je to što možemo da učinimo, pre svega i uvek poštujući Dejtonski mirovni sporazum i pozivajući neodgovorne inostrane faktore koji ruše Dejtonski mirovni sporazum, a uvek optužujući nekog drugog da taj Dejtonski sporazum ruši - poručio je Vučić.

 

 Srbija nam je majka!

Srbi su jedan narod gde god da žive, a Svesrpski sabor manifestacija je koja će pokazati jedinstvo srpskog naroda s obe strane Drine, izjavio je uoči sabora predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

- Mi smo jedan narod, nažalost, živimo u dve države, ali mi smo uvek Srbiju smatrali svojom majkom i tako će ostati - rekao je Kojić. On je dodao da će jedna od poruka koja će biti poslata sa Sabora biti i ta da su Srbi za mir i suživot. Kojić je rekao da je srpski narod zahvalan predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za borbu koju je vodio da kompletan srpski narod ne bude etiketiran kao genocidan.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading