BOMBARDOVALI SRBIJU DA SPASU SVOJU VOJNU INDUSTRIJU Čuveni američki profesor otkrio pravi cilj NATO agresije
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE

Čuveni američki ekonomista i profesor Džefri Saks otkrio je celom svetu ono sto smo mi, u stvari, oduvek znali - Amerika je preko NATO bombardovala SR Jugoslaviju zbog svojih interesa. I isključivo zbog toga.

Cilj NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju bio je da se ostvare ciljevi Sjedinjenih Američkih Država, da se rasparča Srbija i da se na teritoriji Kosova i Metohije otvori najveća vojna baza Alijanse u jugoistočnoj Evropi - rekao je Džefri Saks.

On je u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu rekao da su SAD tokom devedesetih godina prošlog veka nastavile da jednostrano rade stvari koje su bile zaista nečuvene. Kako je naveo, bombardovali su SRJ i Srbiju 78 dana i to je bilo potpuno loše i pogrešno.

- Bombardovali smo Beograd 78 dana 1999. godine. Loš potez. Apsolutno. Bombardovali smo evropsku prestonicu 78 dana. Poenta je bila da se Srbija podeli i da se stvori nova takozvana država Kosovo, gde imamo najveću vojnu NATO bazu u jugoistočnoj Evropi - napomenuo je Saks.

On je istakao da su SAD na Kosovu i Metohiji otvorile bazu „Bondstil“ kod Uroševca, jer su želele da imaju bazu u jugoistočnoj Evropi.

Saks je podsetio da se u dokumentu pod nazivom „Obnova američke odbrane“, objavljenom 2000. godine, navodi da je „Balkan novo strateško područje za SAD i da se u region mora pomeriti veliki broj trupa“.

- To je zato što njihova ideja nije samo da se imaju dobre veze i mir. Trebaju nam vojne baze, sa povoljnim razmeštanjem naše vojske svuda u svetu. Stoga su hteli veliku bazu u jugoistočnoj Evropi - kazao je profesor i dodao:

- Nije im se sviđala Srbija, bila je bliska sa Rusijom. Znate, „mi smo supersila, radimo šta želimo“. Zato su podelili zemlju, a sada tvrde da mi to nikada ne radimo, da nikada ne menjamo granice. Rastrgli smo Srbiju, našom deklaracijom ustanovili novu tzv. državu Kosovo, postavili smo ogromnu NATO bazu tamo i to je bio cilj.

Karlson se na to nadovezao pitanjem: „Zar cilj nije bio da se spase muslimansko stanovništvo?“, na šta je Saks jasno poručio da je cilj bio da se spase američki vojno-industrijski kompleks.

Voditelj je potom konstatovao da su američke snage ubijale nevine građane i uništavale gradove.

- Znate, bilo je tužno. Ali mi radimo mnogo tužnih i destruktivnih stvari. Započinjemo mnogo ratova. Mi smo zemlja večnog rata - naveo je Saks.

On je ironično zaključio da SAD „ne gledaju unazad“ i da „ne bi trebalo čak ni da se priča o tome“.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading