Radoslav Marjanović
Foto: Alo/GO Stari grad

Zbog toga je glas za listu "Aleksandar Vučić - Stari grad sutra" glas za nastavak politike koja brigu o ljudima stavlja na prvo mesto, ali i glas za dalji razvoj naše opštine i nastavak realizacije velikih infrastrukturnih projekata koje smo započeli, poručio je na početku razgovora za Kurir Radoslav Marjanović, predsednik opštine Stari grad, odgovarajući na pitanje zbog čega bi žitelji ove opštine trebalo da glasaju za njih.

- Pokazali smo u prethodne četiri godine da je moguće da se naša opština vodi na ozbiljan, odgovoran i posvećen način jer smo uspeli da vratimo nagomilane dugove koje su nam prethodnici ostavili, ali i da finansijski stabilizujemo opštinu kako bi smo zajedno s Gradom Beogradom mogli da realizujemo velike infrastrukturne projekte i pokrenemo brojne opštinske programe koji u centar svoje pažnje stavljaju brigu o ljudima i unapređenje kvaliteta života svih građana naše opštine - dodao je Marjanović.

Na koje projekte ste najponosniji, a šta je to što planirate da uradite u narednom periodu?

- Kao što smo i obećali kada smo preuzeli odgovornost za upravljanje opštinom Stari grad, pokrenuli smo program bespovratnog sufinansiranja stambenih zajednica "Stari grad misli na zgrade", u kojem je učestvovalo više od 50 odsto stambenih zajednica na teritoriji naše opštine. Tim programom smo doprineli da preko 800 stambenih zajednica unapredi kvalitet stanovanja i dobije uredne, čiste i bezbedne stambene ulaze. Plan nam je da u narednim fazama programa sufinansiramo i obnovu liftova jer su stari i dotrajali liftovi čest problem s kojim se suočavaju građani naše opštine u svojim zgradama.

Započeli ste obnovu oštećenih fasada, dokle se stiglo s tim?

- Započeli smo s Gradom Beogradom obnovu oštećenih fasada kako bismo sačuvali kulturno-istorijsko nasleđe našeg grada i opštine, ali još uvek je puno posla pred nama. Sada, kada su naša zemlja i grad domaćini renomiranog međunarodnog događaja kakav je Ekspo, imamo jedinstvenu priliku da u sklopu priprema za 2027. obnovimo još veći broj fasada na našoj opštini i vratimo im stari sjaj kakav zaslužuju. Uporedo s tim, nastavićemo da uređujemo javne prostore, platoe i trgove i da širimo pešačku zonu. Trenutno se obnavlja Trg Nikole Pašića, a tokom leta je planirano da krene i obnova Akademskog platoa ispred Filozofskog fakulteta.

Jedan od velikih problema u Beogradu je nedostatak parkinga, kakva je situacija na Starom gradu i kako ćete rešiti taj problem?

- To je definitivno jedan od najvećih problema na našoj opštini. Sa ekonomskim razvojem i povećanjem standarda građana, povećava se i broj automobila na gradskim ulicama. Jedini način da povećamo broj parking-mesta na Starom gradu jeste izgradnja novih podzemnih garaža. Zbog toga smo već sada zajedno s Gradom Beogradom započeli njihovu izgradnju. Trenutno se izvode radovi na izgradnji podzemne garaže na uglu Kosovske i Vlajkovićeve ulice, koja će imati 284 nova parking-mesta, a uporedo s tim već danas s Gradom Beogradom pripremamo nove projekte. Buduće podzemne garaže su planirane ispod parkinga Sportskog centra "25. maj - Milan Gale Muškatirović" na dve podzemne etaže sa 491 novim parking-mestom, kao i kod Bajlonijeve pijace, na tri podzemne etaže sa 305 novih parking-mesta. Realizacijom ovih projekata, naš Stari grad će dobiti više od hiljadu novih parking-mesta u podzemnim garažama. Takođe ćemo nastaviti s postavljanjem dodatnih parking-senzora kako bi svako parking-mesto na našoj opštini bilo pokriveno i kako bi građani putem info tabli i aplikacije dobijali informaciju gde se nalazi najbliže slobodno parking-mesto i tako skratili vreme koje troše i kilometre koje prelaze u potrazi za parkingom.

Početkom leta počinje izgradnja Linijskog parka, šta građani dobijaju njegovom izgradnjom?

- Izmestili smo prugu i od nekada kolosecima i šinama zarobljenog prostora napravićemo park po meri svih građana. Budući park na Dorćolu prostiraće se na nekoliko desetina hektara i biće dugačak 4,6 kilometara. Njegovom izgradnjom građani naše opštine dobijaju nova šetališta, nove biciklističke staze, nove trim staze, dečja igrališta, teretane na otvorenom i parkovsko zelenilo s velikim brojem novih stabala drveća. Linijski park će postati zelena oaza u srcu grada. Projekat će u ekološkom i urbanističkom smislu povećati kvalitet života svih građana Starog grada.

Predsednik Vučić je istakao da je briga za ljude najvažnija. Šta ste u vašoj opštini preduzeli kada je o tome reč?

- Upravo politika koju je formulisao predsednik Aleksandar Vučić na najvišem državnom nivou nam je bila vodilja prilikom kreiranja naše lokalne politike brige o ljudima. Za nas je briga o ljudima tokom celog našeg mandata bila na prvom mestu. Zbog toga smo 2021. godine formirali opštinski "Uslužni centar" i pokrenuli program "Stari grad misli na tebe", koji je namenjen svim građanima naše opštine. Kroz ukupno 63 različita programa koje smo pokrenuli i realizovali prošlo je više od 10.000 građana naše opštine i to je nešto na šta smo izuzetno ponosni. Osnovali smo senior centar i volonterski servis kao sistemsku podršku našim najstarijim sugrađanima, ali smo i sistemski ulagali u sport i kulturu. Obnovljeni su jedini fudbalski tereni na Dorćolu, a deca sa Starog grada imaju mogućnost da se besplatno bave sportom. Pokrenuli smo i dve opštinske manifestacije Starogradsku zimu i Starogradsko leto, koje su postale već sada tradicionalne manifestacije na kojima se okupljaju sve generacije kako bi uživale u raznolikim kulturnim, edukativnim i zabavnim sadržajima.

(Kurir.rs)

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading