SANU DALA KONAČAN SUD O SRAMNOJ REZOLUCIJI O SREBRENICI Pogodite ko se prvi javio da hejtuje?!
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

U zvaničnom saopštenju SANU je izrazila duboku zabrinutost zbog usložnjavanja situacije u regionu, kao i višestruko negativnih posledica i novih podela do kojih dovode nepromišljeni politički potezi i jednostrane inicijative.

- SANU odlučno odbacuje i najoštrije osuđuje sva - bilo eksplicitna ili implicitna tumačenja te rezolucije ili njenog instrumentalizovanja u smislu kolektivne odgovornosti srpskog naroda, Republike Srbije ili Republike Srpske za genocid - navodi se u saopštenju SANU i ističe da je rezolucije, s obzirom na to kako je pripremljena, sa kojim obrazloženjem i u kojem trenutku je predložena, pa i kako je usvojena, ne doprinosi rešavanju bilo kog postojećeg otvorenog pitanja, pa ni ostvarenju njenog najvažnijeg proklamovanog cilja - pomirenju na Balkanu.

Ovaj i više nego jasan stav jedne od najznačajnih srpskih institucija razbesneo je ideologe srpske opozicije Ivana Videnovića i Dušana Teodorovića.

- Nije li svojevremeno predsednik SANU Vladimir Kostić tvrdio da je to organizacija pojedinaca koji prirodno imaju različite stavove, i da se SANU kao organizacija ne može institucionalno opredeljivati prema političkim događajima? - napisao je Videnović ovim povodom, ne skrivajući razočarenje.

 

 

U istom tonu nadovezao se Teodorović.

- Sve je apsolutno tačno. Novi predsednik Zoran Knežević, zajedno sa potpredsednicima i sekretarom podmeće svoje stavove kao stavove SANU. U SANU se nije diskutovalo ni glasalo o rezoluciji. Srdačan pozdrav! - napisao je Teorodović.

Podsetimo, sramna rezolucija izglasana je u UN, iako je "za" glasalo svega 84 države, dok je broj oni koji su bili protiv i uzdržani 107.

A ko su srpski sponzori rezolucije o Srebrenici, čitajte OVDE

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading