Ekonomija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Takođe, usvojena je i Deklaracija o oblikovanju NATO kojom se potvrđuje puna podrška Ukrajini, Gruziji i BiH ka članstvu.

Predsedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Kemal Ademović i zamenik predsedavajućeg Delegacije Obren Petrović prisustvovali su zasedanju, prenosi Avaz.

Kako je saopšteno iz Parlamentarne skupštine BiH, na ovom zasedanju usvojena je Deklaracija o oblikovanju NATO-a za buduće generacije na samitu u Vašingtonu, koja potvrđuje savezništvo kao kamen temeljac evropske i severnoameričke sigurnosti, izražava zadovoljstvo članstvom Švedske i potvrđuje punu podršku Ukrajini, Gruziji i Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu.

Usvojenim izmenama i dopunama Poslovnika PS NATO-a, formalno je potvrđen kandidatski status Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije unutar Parlamentarne skupštine NATO-a, koji sa sobom nosi i uvedeni novi status, te privilegije tih zemalja poput proširenja broja članova delegacija zemalja kandidata (povećanje s postojeća tri na pet članova Delegacije PSBiH), većih privilegija učešća na sednicama PS NATO i odbora PS NATO, ovlaštenja poput podnošenja amandmana na skupštinske dokumente i šireg učešća na budućim događajima u organizaciji PS NATO.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je naglasio u svom govoru da je osnovni cilj NATO-a očuvanje mira. U susret 75. godišnjici NATO-a, Stoltenberg je rekao da NATO uspešno radi na očuvanju mira i da za sve to vreme nije bilo ni jednog oružanog napada na zemlju članicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading