aljbin kurti
Foto: Printscreen

Premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti, podržan svojim zapadnim mentorima, pokrenuće inicijativu da UN donese i rezoluciju o genocidu koji je navodno počinjen na toj teritoriji, a paralelno sa tim, po istom izmišljenom osnovu podneće tužbu protiv Srbije. On će za svoje namere iskoristiti usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN, a u tome će ga podržati više albanskih političkih stranaka, među kojima je i Alijansa za budućnost Kosova, čiji je predsednik komandant terorističke OVK Ramuš Haradinaj.

O svojim namerama Kurti je ranije više puta govorio, a poslednji put pre samo nekoliko nedelja, kada je rekao da tužbu pripremaju međunarodni eksperti.

- Naše ministarstvo pravde, moji pravni savetnici i međunarodni eksperti pripremaju tužbu protiv Srbije kao države koja je odgovorna za zločine počinjene tokom rata na Kosovu, a to su zločini protiv čovečnosti i genocid - rekao je Kurti krajem marta.

Jasno je da se čekao ishod glasanja u UN pa da se ova priča opet aktivira. Tako je samo dan nakon što je usvojena rezolucija o Srebrenici Haradinaj pozvao na donošenje rezolucije UN i o zločinima na tzv. Kosovu.

- Bez rezolucije Ujedinjenih nacija za zločine i genocid na Kosovu istina i pravda za hiljade žrtava ostaju polovične. Počinioci zločina genocida svuda moraju dobiti kaznu - naveo je Haradinaj.

I predsenik DPK Memlji Krasnići rekao je da tzv. Kosovo „zahteva istu meru za zločine počinjene na toj teritoriji“.

Krasnići je na Fejsbuku naveo da su „UN poslale jasnu poruku da se ratni zločini i zločini protiv čovečnosti ne mogu ignorisati ili zaboraviti uprkos vremenu koje prolazi".

Istakao je da je imperativ da se takva krivična dela nedvosmisleno etiketiraju, a odgovorni privedu pravdi.

- Pozdravljamo rezoluciju o Srebrenici i podsećamo na hitan značaj za slično međunarodno priznanje i kažnjavanje zločina počinjenih i na Kosovu - rekao je on.

Kurtijevu lažnu tužbu podržaće i Organizacija veterana terorističke OVK, koja je na KiM izvršila najmonstruoznije zločine nad Srbima, Romima, Gorancima, Bošnjacima, ali i Albancima.

Bivši sudija Vojnog suda Đorđe Trifunović kaže za Alo! da je usvajanje ove rezolucije nova okolnost kojom se podržavaju napori tzv. Kosova i Aljbina Kurtija da nas predstave kao genocidne.

- Verovatno će pokušati da iskoriste usvajanje ove rezolucije. Možda je čak Kurti i znao da se sve to priprema. Ukoliko pokuša da tuži Srbiju, verujem da će ga Nemačka i Velika Britanija u tome podržati - kazao je Trifunović.

Stručnjak za bezbednost i terorizam Dževad Galijašević za Alo! kaže da rezolucija o Srebrenici može koristiti za sve moguće političke igre.

- Rezolucija je geopolitički instrument Zapada koji se koristi protiv Srbije i Republike Srpske. Sve prljave akcije i operacije će biti korišćene uz pomoć ove antisrpske rezolucije. Zbog toga je i gurana na silu - rekao je on.

Istoričar Aleksandar Gudžić kaže da odluka UN može tzv. Kosovu poslužiti da izađe sa istim ili sličnim zahtevom. Podseća i na to da su se tokom popisa prikupljali i podaci o ratnoj šteti u periodu od 1998. do juna 1999, kada su Srbi napustili tzv. Kosovo.

- Kosovo će, po mom mišljenu, u budućnosti tužiti Srbiju za ratnu odštetu. Ono što je važno jeste da je održan popis stanovništva, a da je jedno od pitanja koje je bilo na popisu: „Da li ste pretrpeli štetu tokom rata 1998. i 1999. godine?". Do juna 1999. godine, ne posle, dakle, u tom popisu su obuhvaćeni samo Albanci koji su pretrpeli neki oblik štete tokom ratnih sukoba, u taj popis nisu uključeni Srbi koji su posle juna 1999. godine proterani i čija je imovina uništena - zaključio je Gudžić. 

Petković: On sprovodi etničko čišćenje nad Srbima

Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković kazao je da će rezolucija o Srebrenici dati vetar u leđa novim nasilnim pretenzijama i akcijama i imati opasne implikacije po život Srba na Kosovu i Metohiji i svuda gde oni žive.

- U vreme kada Aljbin Kurti svakodnevno sprovodi etničko čišćenje nad Srbima na Kosovu i Metohiji, kada svojim nasilnim potezima od Balkana pravi novo bure baruta, kome je ovakva rezolucija srama bila potrebna i s kojim ciljem? Ona svakako neće doprineti ni pomirenju ni smirivanju tenzija, već će samo dati vetar u leđa novim nasilnim pretenzijama i akcijama i imati opasne implikacije po život Srba na Kosovu i Metohiji i svuda gde oni žive - naveo je Petković.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Perica

26.05.2024 08:41

Vreme je da Srbija proglasi okupaciju dela teritorije i to sada i odmah pre nego što NATO dinese odluku o pridruživanja na sledećoj sednici.

Miroslav

26.05.2024 09:06

Kurti je državljanin Srbje i krajnje je vreme da se protiv njega pokrene krivični postupak za zločine protiv čovečnosti i sudi u odsustvu. Sa ovim likom nikada neće biti kompromisa.