ranko ristić
Foto: Alo/Pristceeen

Ranko Ristić je ispričao da je rođen u Zavidovićima.

- Mesto gde se istorija ponavlja. U Drugom svetskom ratu svi Srbi se priključili Nemačkoj, dok se veliki borj Hrvata priključeo hitlerovoj Nemačkoj. Jedan od žrtava je bio i moj pradeda, odveli su ga u Jasenovac - Petar Ristić ubijen od strane ustaša u Jasenovcu.

- Ja sam rođen decenijama kasnije, vaspitavan sam kao Jugosloven. Nisam vaspitavan da vidim razliku. Najbolji prijatelji su mi bili bosanski muslimani.Međutim 92 godine kada sam bio u srednjoj školi sve više grafita mogao sam da vidim sa nacističkom simbolima i pozivim ana ubistvo Srba.

Printscreen

Printscreen

 

 

- Išao sam sam ocem i našlli smo na blokade, izvuli su oca i mene iza tuta, držali nas na nišanu. Naredili su da se vratimo u grad. Kada se moj otac požalio, moj biviši prijatelj Senad stavio je cev na moju slepoočnicu i rekao - vrati se ili ću da ga ubijem. Brzo smo se odvezli do kuće, pokupili smo moju majku, brata i psa i otišli smo. Nekoliko meseci smo bili u selu mog pradede a onda seu oni počeli da ubijaju i očistil su 30 sela oko Zavidovića, a 7.000  ljudi je moralo da se povuče.

Printscreen

Printscreen

 

 

- Ovo je moja baba tetka kojoj su otkinuli  grkljan, kada su završili sa njom otišli su do sledeće kuće Ranke Pantelić i njena sudbina je bila ista.

- Preko 3.000 terorista Alkaide je došlo u Bosnu. Ubrzo smo videli rezultat njihovog dolaska. Uhvatili su srpske vojnike, zvali su se Blagoje Blagojević, Nenad Pektović i Branimir Đurić i obezglavili ih.

Posle rata otišao sam u SAD - ispričao je on. 

Na početku diskusije održan je minut ćutanja za sve nevine žrvtve u Bosni i Hercegovini.

Skupu prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Dušanka Stanić i njena sestra Svetlana koje su bile zatvorene u koncetracionim logorima i svedočile su o sovom sikustvu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading