Vihoir 2024
Foto: Printscreen/Ministarstvo odbrane

Piše: Bojana Paunović

Kada je Srbija nedavno na Pešteru organizovala vojnu vežbu "Vihor", zvaničnici iz Prištine, Tirane i sa još nekih lokacija poručivali su da je skandal što naša vojska bilo šta radi, kako oni kažu, nadomak "granice sa Kosovom".

Međtim, kada je pre nekoliko dana organizovana zajednička vežba kosovskih bezbednosnih snaga i oružanih snaga Albanije, niko nije ni zucnuo da u tome ima nečeg spornog.

U bazi Biza u Albaniji KBS i OSA su 10. maja sproveli zajedničku vežbu. Kako je zvanično saopšteno, tada su kombinovana dejstva direktnom i indirektnom vatrom iz artiljerijskih oruđa i borbenih vozila vuran. Ta vozila inače Albaniji i lažnoj državi Kosovo isporučila je Turska.

Kako za Alo! kažu sagovornici iz diplomatskih izvora, poruka zajedničke vežbe Tirane i Prištine više je nego jasna. 

- Ovo je samo još jedan jasan pokazatelj da se intenzivno radi na temeljima velike Albanije. Na površini imamo navodno neslaganje Edija Rame i Aljbina Kurtija, ali u dubini se povlači sve viče konkretnih poteza na pravljenju jedne albanske države na Balkanu. I nije, očigledno, reč samo o teritorijama Republike Albanije i nepriznate države Kosovo, već i o komadima Severne Makedonije, Grčke i Crne Gore, a u maksimalističkim aspiracijama i delu Srbije koji Albanci zovu Preševska dolina - kaže jedan od naših sagovornika i nastavlja:

- Uostalom, ako mislite da je nedavni miting Edija Rame usred Atine slučajan, grdno se varate. Baš kao što nije slučajno ni učešće Aljbina Kurtija na makedonskim izborima te činjenica da će njegovo Samoopredeljenje, po svemu sudeći, biti deo vladajuće koalicije u Skoplju. Dovoljno je sabrati dva i dva pa da sve razumete, čak i ako ste politički laik i niste upućeni u sve što se dešava na geopolitičkoj sceni.

U svemu ovome posebjo je zabrinjavajuće sto međunarodna zajednica, pa i KFOR, godinama ćute na to što se kosovske bezbednosne snage polako ali sigurno pretvaraju u vojsku, iako Rezolucija 1244 jasno kaže da na teritoriji Kosova i Metohije ne bi smela da postoji nijedna vojska osim međunarodnih snaga u sastavu KFOR. Ipak, uprkos tim izričitim odredbama rezolucije UN, moćne sile poput Turske, Nemačke, Velike Britanije i SAD kontunuirano isporučuju oružje i opremu KBS i intenzivno rade na transformaciji tih snaga u vojsku Kosova. Jedina razlika je što se to nekad radilo u tajnosti, a sad više i ne kriju svoje delovanje i krajnje ciljeve.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading