Marko Đurić
Foto: EPA/EPA-EFE/Tamas Purger HUNGARY OUT

Potpredsednik SNS i ministar spoljnih poslova Marko Đurić reagovao je na saopštenje Pokret Evrope SAD.

Odgovor ministara spoljnih poslova vam prenosimo u nastavku:

Srpska napredna stranka izražava duboko žaljenje zbog odluke nosilaca vlasti u Crnoj Gori da podrže rezoluciju o Srebrenici, koja je usmerena protiv vitalnih nacionalnih interesa srpskog naroda u celini. Nasuprot nizu evropskih država koje neće glasati za rezoluciju, od kojih su neke čak članice EU i NATO, Vlada Crne Gore odlučila je da se po ključnom pitanju svoje politike, protivno volji velikog dela građana, otvoreno i javno svrsta na stranu onih koji žele da stvore pretpostavke za stavljanje srpskog naroda u podređeni položaj, koji teže ukidanju nadleznosti Republike Srpske i naplati ratne odštete, koja svakako ne bi mimoišla ni Crnu Goru.

U potpunosti poštujući drzavnost Crne Gore i posebno viševekovni doprinos srpskog naroda i crkve ovoj državnosti, smatramo da je neprimereno, pa i uvredljivo, a svakako ne prijateljski to što je vlast u Crnoj Gori, bez konsultacija sa Srbijom, a uz direktne prethodne konsultacije sa kosponzorima i autorima rezolucije, odlučila da izadje sa amandmanima koji su zamišljeni ne da pomire Srbe i Bosnjake, kako se tvrdi, vec isključivo da olakšaju njeno usvajanje. Zbog toga je predsednik Vučić sa punim pravom i razlogom demaskirao ovu ružnu i lažljivu prevaru.

Valjalo bi da Vlada Crne Gore konačno počne da poštuje nezavisnost i državnost Srbije i, ako ne želi da pomogne i želi da bude na strani onih koji su protiv Srbije, makar ostavi Srbiji da slobodno iznosi stavove o vitalnim nacionalnim interesima i da ne sipa so na ranu srpskom narodu za račun dodvoravanja inostranim centrima moći.

Da jad i tuga budu veći, Crna Gora od ovakve politike neće imati nikakvu korist, a još manje poštovanje kod evropskih partnera, od kojih i više njih koji su geografski i kulturoloski bitno drugačiji, podsećamo, ne glasaju za ovakvu rezoluciju.

Neki, pak, od onih kojima se Spajićeva vlada dodvorava, ogrezli su u istorijski revizionizam, i koriste svaku priliku da posredno relativizuju svoje zločine u Drugom svetskom ratu, želeci da i Srbima udare žig genocidnog naroda.

- Neće moći, neće proći - zaključio je ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
Dane

19.05.2024 18:14

Crna Gora je toliko porobljena da oni više ne smeju ni po jednom pitanju da pruže ikakav otpor moćnicima sa Zapada.

Mina

19.05.2024 18:25

Crna Gora me je duboko razočarala. Treba da se stide.

Maja

19.05.2024 18:38

Od ovakve odluke korist će imati samo prodajne duše, narod će nažalost ispaštati iako to nije učinjeno njihovom voljom.

Tanja

19.05.2024 18:48

Mogu da puknu od muke jer oni nemaju uspešnog i vrednog Predsednika Vučića koji je svima pokazao kako se brani i voli svoja zemljs i narod.