Ekspo 2027
Foto: Alo/Ekspo 2027

Prateći smeštajni kapaciteti u okviru kompleksa EXPO 2027 posle završetka svetske izložbe postaće stambeni kompleks.

Preduzeće SPV Galovica 1, jedno od šest osnovanih za gradnju objekata za svetsku izložbu, raspisalo je pre mesec dana tender za projektovanje stambenog kompleksa na kojem je posao dobio konzorcijum 6 firmi. Kompleks je, kako je navedeno u tenderu, planiran na oko 160.000 kvadrata, a višeporodični stambeni objekti sa poslovnim prostorima predviđeni su na delovima nekoliko katastarskih parcela u Surčinu na površini od gotovo 92.000 kvadratnih metara, prenosi Ekapija.

Ekspo 2027

Ekspo 2027

 

Ono što je zanimljivo, jeste da se parcele planirane za gradnju mahom nalaze kod Dobanovaca, tačnije tik iznad Dobanovačkog zabrana, dakle blizu lovišta i takozvane nove državne vile srušene tokom bombardovanja 1999. godine, dok je jedna locirana i u Boljevcima.

Pregledom parcela u katastru uočavaju se već i trase ulica u i oko budućeg stambenog kompleksa. To praktično znači da će se čitav kompleks Expo 2027 prostirati mnogo šire nego kako najavljeno - oko budućeg Nacionalnog stadiona.

Područje oko Dobanovaca je, inače, u pojačanom fokusu urbanista i investitora poslednih nekoliko godina. Naime, severoistočno od ovog surčinskog naselja planirana je i gradnja megakompleksa Singidunum na 2,5 miliona kvadrata, koji će prema zamisli investitora, preduzeća Singidunum building, imati privredni park za napredne tehnologije, 2.800 stanova, škole, vrtiće... Nacrtom plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade železničke pruge od Zemunskog polja do reke Save-Etapa 1-deonica Zemunsko polje-Nacionalni stadion, predviđeno je da trasa prolazi kroz ovaj budući kompleks. Takođe, prema Nacrtu Prostornog plana Srbije od 2021. do 2035. godine, kod Dobanovaca je u planu gradnja međunarodnog aerodroma, tačnije na 10 km zapadno od aerodroma Nikola Tesla, 24 km od Beograda u neposrednoj blizini auto-puta E70 na potezu Grmovac - Dobanovci - Deč.

Ekspo 2027

Ekspo 2027

 

Aerodromski kompleks bi prema tom dokumentu trebalo da bude površine oko 1.100 hektara, sa tri poletno-sletne staze, dva putnička terminala, dva robna terminala, logističkom i slobodnom carinskom zonom, modernom navigacionom opremom i sistemom svetlosnog obeležavanja i Kodnom oznakom aerodroma 4F.

Uz dva velika stambeno-poslovna kompleksa, sa 1.500 stanova za 4.500 stanovnika planiranih u okviru stambenog kompleksa Expo i još 7.900 koliko je planirano u Singidunumu, Dobanovci će maltene utrostručiti sadašnji broj stanovnika (oko 7.700), a ukoliko se u budućnosti tu zaista izgradi i aerodrom, deluje da će postati grad za sebe.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading