Aleksandar Vučić
Foto: Alo/Foto: Alo!

Tokom govora, predsednik Vučić se osvrnuo i na činjenicu da srpske zločine najviše spočitavaju oni koji su činili zločine prema srpskom narodu.

- Jedan od primera sadržan je u knjizi Kristofora Klarka pod naslovom "Mesečari", u kojoj autor iznosi tezu da ne postoji isključiva krivica Nemačke i Austro-Ugarske za izbijanje Prvog svetskog rata, već neskriveno implicira istorijski, apsolutno neutemeljeno Srbiju odgovornom - kazao je Vučić.

- U ovom, kao i u njemu sličnim slučajevima, govorimo i o tendenciji koja se javlja kod određenih istoričara sa namerom da se Srbiji ali i Rusiji pripiše odgovornost za izbijanje konkretnih oruženih sukoba - naveo je predsednik.

Kako je kazao, posebni izazovi prisutni su u vezi sa temom drugog svetskog rata i sve dok se u mnogim sredinama i društvima otvoreno negira genocidni karakter, masovnost, brutalnost i teritorijalna rasprostranjenost genocida koji je Hrvatska država počinila nad pripadnicima Srpskog, Jevrejskog i Romskog naroda između 1941. i 1945. godine, dotle se u tim sredinama i društvima još otvorenije i brutalnije negiraju obim i karakter stradanja civila i pripadnika oruženih snaga Sovjetskog saveza, odnosno negira se odlučujuća uloga Crvene armije u konačnom i potpunom slomu Trećeg rajha i nacističke Nemačke.

Aleksandar Vučić

Foto: Alo!

 

- Kao pripadnici srpskog naroda nikada nismo i nikada nećemo ostati nemi na negiranje ili minimiziranje posledica Holokausta imajući u vidu zajedničku stradalničku sudbinu srpskog, jevrejskog i romskog naroda. Vreme u kome živimo obremenjeno je brojnim primerima i pokušajima krivotvorenja iz perioda Drugog svetskog rata - ističe Vučić.

- Čovečanstvo je palo na ispitu ljudskosti. Mihajl Martens, poznati novinar u tekstu koji je štampan u Frankfurter Allgemeine Zeitungu o Jasenovcu kaže, Jasenovac je bio najveći logor smrti u Drugom svetskom ratu koji nisu vodili Nemci. Podsećajući pri tome da žene nisu regrutovane, već su morale same da se prijeve za rad u logoru. Isto je mislio i govorio i dokumentovao čuveni lovac na naziste Simon Vizental. Slično misli i Zurov, Čomski, Handke, Rebeka Vesna. Šta je istorijski revizionizam? To je kada ono što kao činjenicu znamo čitav svoj život, ono što smo doživeli, proživeli, ono što su preživeli ili ne naši preci i srodnici najedno postaje upitno. Upitno do te mere da se uloga dželata i žrtve brka u tolikoj meri da se najstradalniji narod današnje Evrope proglašava vinovnikom genocida. Kako bi sve poprimilo notu bolesne izvitoperenosti, nas za genocide proglašavaju ubice i njihovi potomci, nezadovoljni činjenicom da ima nas još uvek koji smo pretekli i izbegli njihov srbosek - kaže Vučić.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (11)

Loading
Nemanja 93

15.05.2024 20:04

Srbi su njima uvek bili krivi za sve, a istorija govori drugačije.

Nemanja 93

15.05.2024 20:05

Nećemo dozvoliti kao jedan narod, da se opet ponavlja teror nad srbima.

Ana

15.05.2024 20:06

Predsedik Vucic se bori da zlo ne procveta u nasoj zemlji i regionu.

Ena

15.05.2024 20:09

Predsedik Vucic se zalaze za mir u Srbiji i regionu.

Lazar

15.05.2024 20:09

Srpski narod je uvek bio na pravoj strani istorije.

Nikola

15.05.2024 20:10

Borba za srpske nacionalne interese ne sme da stane.

Petar

15.05.2024 20:14

Ponosni smo na Vučića, jer uvek sme da kaže istinu o srpskom narodu.

Marko

15.05.2024 20:15

Vučić nas podseća da se moramo boriti za istinu i pravdu.

Milan

15.05.2024 20:15

Necemo im dozvoliti da nas ponize,zajedno cemo se boriti do kraja!

Dragan

15.05.2024 20:16

Zlo ne sme da pobedi,zajedno sa Vucicem boricemo se za pravdu i istinu!