Aleksandar Vučić
Foto: Alo/Foto: Alo!

Vučić je govorio na srpskom i na ruskom jeziku.

Obraćanje predsednika Vučića

- Želeo bih na početku da vas zamolim da se svi zajedno molimo za zdravlje i oporavak našeg brata i prijatelja Roberta Fica. I da mu Bog podari dug život. Reč je o jednom od malobrojnih slobodarskih lidera u Evropi, koji je uvek imao ogromnu snagu čak i kada je bio napadan, da niko nije ni sanjao da će se vratiti na političku pozornicu.

Aleksandar Vučić

Foto: Alo!

 

 

- Kao malo ko, uvek su bili na strani Srbije. Nadam se da ću imati uskoro prilike da sa njim razgovaram. Verujem da ćemo imati bolje vesti u danima pred nama.

- Tema revizija istorije je od suštinskog značaja. Kada govorimo o atentatu Fica... Koliko danas će krenuti teorije kako ga je upucao neki bolesnik, pa da to nije rezultat atmosere koja je stvarana, već je to tako moralo da se dogodi.

- Tako i sa ovom temom.

- Onaj koji kontroliše prošlost, kontroliše budućnost, davno je rekao Džordž Orvel. A narod koji se ne bori i ne poznaje svoju prošlost, ne može da razume svoju sadašnjost. I najvažnije, nema budućnost.

Aleksandar Vučić

Foto: Alo!

 

 

- Upravo zato traje bezpoštedna i bezočna borba između onih koji bi izmenom činjenica iz prošlosti da promene svoju političku poziciju u budućnosti i onih koji bi sa druge strane da neokrnjenim sačuvaju činjenice i dokaze po događajima iz prošlosti, bez obzira na snagu i moć političkih činilaca u sadašnjosti i budućnosti.

- Naravno, pristalice istorijskog revizionizma to opravdavaju kontinuiranom interakcijom između sadašnjosti i prošlosti, stalnom borbom činjenicama, kao i mogućnostima uvida u državne arhive i datoteke. Ta škola mišljenja svoju teorijsku podlogu našla je u delu američkog istoričara Makfersona i tzv. demokratskim uzusima i to baš bez političke namere i cilja, menja činjenice i novonastale platforme koriste za stvaranje novog političkog konteksta sa ciljem stvaranja vitalnih strateških i geopolitičkih ciljeva.

Aleksandar Vučić

Foto: Alo!

 

 

- Interesantna je činjenica da su svi veliki akteri savremene politike razumeli značaj tumačenja prošlosti i lukavo sebe uvek predstavljajući kao žrtve tuđeg negacionizma i revizionizma, upravo žele da potvrde ispravnost sopstvene pozicije.

- Po pravilu iz svih zemalja zapada možete čuti reči o Putinovom revizionizmu, njegovom iskrivljenom tumačenju istorije, dok iz Rusije neretko slušate o degeneraciji stavova zapadne političke škole i zameni teza nametanjem laži umesto istine kao osnovnom principu zapadnog strateškog i taktičkog političkog delanja.

- Dominacija zapadne ekonomike i njihove globalne meke moći, posebno uključujući medijsku sferu, dovela je do toga da i ono što su bili istorijski aksiomi bude podvrgnuto preispitivanju, neretko izvrgnutu ruglu i tragičnom izvrtanju činjenica koje više nisu činjenice već nekakve besmislene laži iz prošlosti. I tako, da se ne bismo izgubili u teorijskim raspravama, navešću činjenice, slikovite primere.

Aleksandar Vučić

Foto: Alo!

 

 

- Neki od najupečatljivijih primera pokušaja konstruisanja antiistorijskog narativa, tj. prenošenja odgovornosti za posledice oružanih sukoba, kojima se iznova treba vraćati, jesu oni koji se odnose na prvi i drugi svetski rat. Jedan od primera sadržan je u knjizi Kristofora Klarka pod naslovom "Mesečari", u kojoj autor iznosi tezu da ne postoji isključiva krivica Nemačke i Austro-Ugarske za izbijanje Prvog svetskog rata, već neskriveno implicira istorijski, apsolutno neutemeljeno Srbiju odgovornom.

- U ovom, kao i u njemu sličnim slučajevima, govorimo i o tendenciji koja se javlja kod određenih istoričara sa namerom da se Srbiji ali i Rusiji pripiše odgovornost za izbijanje konkretnih oruženih sukoba.

Aleksandar Vučić

Foto: Alo!

 

 

- Posebni izazovi prisutni su u vezi sa temom drugog svetskog rata i sve dok se u mnogim sredinama i društvima otvoreno negira genocidni karakter, masovnost, brutalnost i teritorijalna rasprostranjenost genocida koji je Hrvatska država počinila nad pripadnicima Srpskog, Jevrejskog i Romskog naroda između 1941. i 1945. godine, dotle se u tim sredinama i društvima još otvorenije i brutalnije negiraju obim i karakter stradanja civila i pripadnika oruženih snaga Sovjetskog saveza, odnosno negira se odlučujuća uloga Crvene armije u konačnom i potpunom slomu Trećeg rajha i nacističke Nemačk.

- Kao pripadnici srpskog naroda nikada nismo i nikada nećemo ostati nemi na negiranje ili minimiziranje posledica Holokausta imajući u vidu zajedničku stradalničku sudbinu Srpskog, Jevrejskog i Romskog naroda. Vreme u kome živimo obremenjeno je brojnim primerima i pokušajima krivotvorenja iz perioda Drugog svetskog rata.

- Očekivao sam da će pametni ljudi sa Zapada da povuku predlog rezolucije. Upinjali su se iz petnih žila da, kada smo saznali da je pripremaju, da nam objasne kako to nije protiv našeg naroda. A mi smo postavljali dva pitanja, a protiv koga je uperena? Nema ni jedne individue koju pominjete. I drugo, a šta je smisao i cilj rezolucije? Koji je to sledeći nivo pravde koji tražite da se uspostavi na račun Srbije i srpskog naroda. Danima, u svim sarajevskim i svetskim medijima, je samo pitanje dana kada i kako će Srbija da plati cenu. Što u novcu, a bogami i Srbi zapadno od Drine i na terotiriji i nadležnosti.

- I opet nas obmanjuju kako je u pitanju civilizacijska tekovina. I poslednje pitanje na koje nemaju odgovor. Kažu da je želja za trajnim mirom. A koga ste tako pomirili? Ko se time oseća bliže?

- Lagali ste na početku, lažete i danas. Nikada to niste želili. Želite ukidanje Republike Srpske, da dodatno napakostite srpskom narodu jer se drznuo da vodi samostalnu politiku, i da svoju nesposobnost pokrijete lažnom podrškom jednom delu muslimanskog življa na Balkanu.

- Nas čeka težal posao. Za mene možda i najtežih sedam dana. Biću potpuno posvećen našoj borbi, biću u Njujorku gde ću se boriti za istinu. Znajući da nemamo nikakvu šansu da pobedimo, koliko su moćni, bogati, silni i bahati. Ali nemamo izbora, saterali su nas u ćošak. A onda više ne brinete, jer iz ćoška izlaza nema, već se koncentrišete na ono što branite. To su čast, Republika Srpska, i Republika Srbija. Borićemo se za Srbiju.

- I borićemo se, ponavljam, i snažnije i jače nego što su očekivali. I kada usvoje tu rezoluciju, borićemo se još snažnije. I nikada nećemo pognuti glavu pred onima koji bi da najstradalniji narod na Balkanu proglase ga genocidnim.

 

Aleksandar Vučić

Alo

 

 

Obraćanje Bocana-Harčenka

Na samom početku, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko poželeo je dobrodošlicu predsedniku Srbije.

- Bilo je i ranije pokušaja revizije istorije, ali su danas postali histerični, i sve učestaliji. Radi se o revanšizmu - poručio je Harčenko.

Aleksandar Vučić

Foto: Alo!

 

 

- Radi se o stimulisanju neonacizma, o delimično globalnoj politici, ali što se tiče Rusije to je deo hibridnog rata protiv naše zemlje. Žele da smanje našu ulogu u završetku Drugog svetskog rata, kako bi se narodu oduzelo osećanje ponosa i dostojanstva. To su udari na naš suverenitet. 

- Upravo ovih dana Zapad pokušava da progura Rezoluciju o Srebrenici, što se potpuno uklapa u krivljenje istorije, a kako bi ceo svet živeo, ne na osnovu međunarodnog prava, već na osnovu arbitrarnih pravila koje je napisao Zapad.

Ruski dom

Alo

 

 

U Ruski dom već je stigao veliki broj gostiju, među njima i ministar kulture Nikola Selaković, Nenad Popović, vladika Stefan Šarić, kao i ruski generali.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (15)

Loading
Dada

15.05.2024 17:59

Vučićev govor u Ruskom domu pokazuje važnost saradnje i prijateljstva između naših država

Ana

15.05.2024 18:04

Ovo je samo dokaz koliko Vučić poštuje Ruse kao narod.

Dada

15.05.2024 18:06

Sastanci poput ovog su ključni za razmenu ideja i unapređenje bilateralnih odnosa.

Dada

15.05.2024 18:08

Ovaj sastanak doprinece nasu medjusobnu saradnju

Djura

15.05.2024 18:38

Dokaz koliko Vučić poštuje Ruse kao narod.

Miki

15.05.2024 18:57

Ne mogu da nas proglase za nešto što nismo.

Strahinja

15.05.2024 19:42

Poštovanje za Vucica, istoričar i vizionar. Odličan govor

Strahinja

15.05.2024 19:44

Jedan patriota i realan čovek, ovako govori. Čestitke

Strahinja

15.05.2024 19:45

Vučić uvek govori i iz srca i realno.Čestitke za ovaj govor