vladika grigorije
Foto: Alo/Alo!/Vladimir Marković

PIŠE: E. D.

Ovu šokantnu tvrdnju izneo je Vladimir Vuković, analitičar iz Crne Gore i urednik portala Alo.me, koji se oglasio objavom na Fejsbuku, uz poruku da nema i nikada nije imao problem da javno saopšti ono što misli, pa u tom smislu i reaguje tom objavom. Kako je napisao kratko, nada se i jasno, jer je ubeđen da još nije kasno.

"Ćutanje - saučesništvo u izdaji"

- Došli smo do trenutka kada je ćutanje saučesništvo u izdaji. Priznaćete da je golema izdaja i sramota kada u ime cele Crne Gore neko u izvršnoj vlasti odluči da na međunarodnoj sceni povlači antisrpske poteze i nakon ere Mila Đukanovića. Sada to na jedan bezočno nonšalantan način radi aktuelni premijer Milojko Spajić. Nemojte ni da pomislite da Milojko nije svestan šta sve ovo znači i da ne vidi kakav je nemir uneo u celokupno društvo - naglašava Vuković, i nastavlja:

- Budite sigurni da Milojku i onima oko njega jedino odgovara ovakvo stanje, kada se svako malo stvori zamešateljstvo i kada se mučki udari u emocije svakog časnog pojedinca koji ih ima. Sve ovo što vidite i što je na sceni ima svoje vidljive protagoniste, ali i one koji su iza scene, koje ne vidite ili sumnjate da postoje, međutim, ćutite i nećete da im izgovorite ime.
Zatim Vuković, ističući da to radi pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću, iznosi:

- Milojko Spajić je sa svojim korisnim idiotima koje je okupio oko sebe samo marioneta i izvršilac prljavih poslova, a svedoci smo, i opasnih antisrpskih. On kao premijer Crne Gore ima svoje šefove u vidu kontroverznih i vrlo opasnih mešetara spremnih na sve, ali tvrdim vam, svima njima je gazda episkop Grigorije. On je od svih njih, agenata zapadnih službi, najviši po činu i upravlja procesima dok vam s društvenih mreža plasira pouke i smeška se u kameru. On, vladika Grigorije, koji oko rezolucije o Srebrenici, čiji je sponzor Nemačka, bar da ja znam, do sada glasa nije pustio, a ispravite me ako sam grešan dok i ovo tvrdim. Tako da, pored Milojka Spajića, kao odgovornog izvršioca glasanja iz Crne Gore za sramnu i podlu rezoluciju, za najodgovornijeg za taj pokušaj brukanja ovom objavom označavam njega, vladiku Grigorija (Durića).

Na kraju, Vuković poručuje: „U pamet se, sestre i braćo, i mudri budimo, naš neprijatelj ima svoje ljude među nama. Ne napadajte se međusobno u Crnoj Gori, nego pustite glas, neka nas čuju i uvek recite popu pop, a bobu bob“.

Već viđeno

A da vladika Grigorije odavno plete svoju regionalnu mrežu, Alo! je još ranije pisao. Još kada je neuspešno pokušao da se nametne kao kandidat za patrijarha, pa je ipak izabran Porfirije, Grigorije nije krio svoje političke i slične ambicije.

U tome je, kako je naš list objavio, imao veliku pomoć biznismena iz Trebinja koji živi u Beogradu Veljka Kuštrova.

To je čovek koji se hvali jakim međunarodnim i domaćim vezama i poznanstvima, kao i finansijskom moći i u njega su prst često po raznim pitanjima upirali regionalni mediji koji nisu pod kontrolom zapadnog uticaja ili službi. Između ostalog, svojevremeno ga je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević povezao s tadašnjim ministrom, a sadašnjim premijerom Milojkom Spajićem, i to u vezi s tajnom transakcijom od 890 miliona evra, kojom je Crna Gora emitovala obveznice.

"Pokušaće i na Saboru SPC"

Sve što radi vladika Grigorije, kako tvrde izvori Alo! iz SPC, bez sumnje će pokušati da prenese i unutar Crkve. Posebno imajući u vidu da danas počinje redovno majsko zasedanje Sabora SPC.

- Kao što plete mrežu u spoljnom svetu, da tako kažem, Grigorije je dugo već plete i u samoj Crkvi. Ima nekoliko svojih vladika s kojima pokušava da sprovede svoju agendu. I mada jesu u ozbiljnoj manjini, najveća bi greška bila potceniti ih, posebno što se zna da jake zapadne službe i strukture stoje iza njih - objašnjava naš sagovornik.

Đurđev: Šta smo drugo mogli da očekujemo


Kako za Alo! kaže predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev, on ovakvim raspletom nije iznenađen:

- Potez crnogorske vlade koja je najavila da će glasati za rezoluciju, uz dva amandmana kojima nikako ne mogu oprati svoju savest, samo je nastavak antisrpske politike te države. Srbi u Crnoj Gori treba da bojkotuju institucije te zemlje i organizuju proteste, jer ovo je i atak na njih, jer cilj je da se žig genocidnog naroda nametne svim Srbima. Šta se drugo očekivalo od države koja je među prvima 2008. priznala nezavisnost tzv. Kosova i koja je ušla u NATO koji ju je bombardovao.  To je nezabeležen slučaj u istoriji.


BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Ljubica

14.05.2024 07:24

Tome u prilog ide i činjenica, da juče patrijarh i vladike, nisu pušteni, da udju na Kosovo, da bi prisustvovali Saboru SPC. To je velika sramota i greh, a mi treva da utuvimo sebi u glavu, da je zavadi, pa vladaj uvek najefikasnija metoda ratovanja.

Dragan

14.05.2024 07:50

Ova spodoba vec odavno spletkari , krade i razbija jedinstvo nase Svete Crkve. Cudi me da Sveti Sinod nista ne preduzima i da ga zaustavi u njegovom necasnom djelovanju.

Ljubica

14.05.2024 07:59

U to se uklapa zabrana ulaska na KiM, patrijarhu i vladikama.