CRNA GORA POVUKLA ZVANIČAN POTEZ O REZOLUCIJI O SREBRENICI Podgorica uputila predlog Ujedinjenim nacijama
Foto: AP/Tanjug/Ap

U saopštenju se navodi da su predlagačima rezolucije uputili "sugestije na predloženi tekst, koje imaju za cilj da doprinesu otklanjanju pogrešnih interpretacija, naročito imajući u vidu diskusiju povodom predloga rezolucije u sedištu Ujedinjenih nacija, kao i u regionu i Crnoj Gori".

Kao što je više puta ponovljeno, Crna Gora u potpunosti poštuje presude međunarodnih sudskih instanci, ranije usvojene deklaracije i rezolucije, uključujući i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju je usvojila Skupština Crne Gore 2021. godine, ističe se u saopštenju.

Napominju da je upravo iz tog razloga Crna Gora ovoj temi pristupila sa posebnim senzibilitetom, sa ciljem da svoj doprinos da "kroz prijateljski i pomiriteljski stav, a ne kroz dnevno-političke interpretacije".

"Dakle, predlog dopune predloga teksta rezolucije, kroz dve amandmanske formulacije kojima bi se nedvosmisleno istaklo da je krivica za zločin genocida individualna i da ne može biti pripisana nijednom narodu, etničkoj ili verskoj grupi, uz ukazivanje na neophodnost očuvanja odredaba Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, bila je predmet komunikacije sa predlagačima rezolucije uobičajenim diplomatskim putem i ima za cilj da se pokušaju otkloniti sve sumnje u mogućnosti njene eventualne zloupotrebe, te da spreče nerazumevanje i dalju politizaciju ovog i drugih sličnih pitanja", navodi se u saopštenju.

Zaključuju da su sugestije koje su podelili sa predlagačima i partnerima unutar UN odraz dobrih namera u skladu sa pozicijom koju Crna Gora gradi u regionu, a ne bilo kakvih ili bilo čijih političkih interesa.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Nenad

13.05.2024 17:06

Crna Gora nije luda da glasa za rezolucijju Srebrenice. Dosta rata.