Aleksandar Šapić
Foto: Alo/Foto: Grad Beograd

 – Saradnja Beograda i Sjamena u oblastima visoke tehnologije, ekonomije, kulture, turizma, sporta nastavlja se na krilima posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu, izjavio je Šapić koga su gosti iz Kine pozvali da u septembru učestvuje na Kineskom međunarodnom sajmu investicija i trgovine u Sjamenu. 

Prema rečima Aleksandra Šapića grad Beograd održava intenzivnu saradnju sa gradovima i organizacijama iz NR Kine, kao što su Šangaj, Handžou, Gvejdžou, Gvandžou, Šenžen, učestvuje na privrednim forumima i sajmovima, a delegacija grada Sjamena posetila je u novembru 2023. godine našu prestonicu kada je i zvanično započeta saradnja. 

Zamenik gradonačelnika grada Sjamena Huang Sjeodžou zahvalio je na srdačnom prijemu i istakao potrebu nastavka saradnje naša dva grada u svim oblastima, naročito u ekonomiji i kulturi.

Kineski predsednik, koji je prošle nedelje boravio u zvaničnoj poseti Srbiji svojevremeno je, počev od 2000. godine obavljao funkciju guvernera provincije Fuđijan u kojoj se nalazi grad Sjamen. 

Sjamen je poznat i kao jedan od najznačajnijih kineskih centara za industrijski razvoj i istraživanja, u kojem se redovno održava i Nacionalno takmičenje u oblasti veštačke inteligencije. Pored šest nacionalnih, industrijskih centara specijalizovanih za audio-vizuelnu komunikaciju, razvoj softvera, poluprovodnika, elektrotehničke opreme, biologije i nove medicine, Sjamen je grad u kojem je na nacionalnom nivou akreditovano i 2.282 visokotehnoloških preduzeća. 

Naše dve zemlje ostvaruju veoma dobru projektnu saradnju u oblasti infrastrukture i energetike. Među najznačajnijim projektima su  ,,Pupinov most” (Zemun-Borča), izgradnja deonica auto-puta ,,Miloš Veliki”, rekonstrukcija TE ,,Kostolac”.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading