Zukorlić glasao
Foto: Tanjug/Tanjug

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić biće novi ministar u Vladi Republike Srbije. Zukorlić će biti imenovan na poziciji ministra bez portfelja, kome će naknadno biti dodeljena oblast koju će voditi. SPP je i u prošlom mandatu imala ministarsku poziciju, tada je Edin Đerlek vodio brigu o ravnomernom regionalnom razvoju. Pored njega u "Nemanjinu" će se useliti kao ministri bez portfelja i Novica Tončev, Đorđe Milićević i Nenad Popović.

Usame Zukorlić je rođen 1992. godine i srpski je političar i pravnik, ujedno je i najmlađi ministar u ovoj vladi. Od 2021. obavlja funkciju predsednika Stranke pravde i pomirenja (SPP). Oženio se 2012. godine i ima četvoro dece. Pored maternjeg bošnjačkog, govori i engleski i arapski jezik. 

On je sin pokojnog Muamera Zukorlića koji je bio potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije, predsednik i glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Zukorlić je rođen 15. februara 1970. godine u Orlju pokraj Tutina. Dugo vremena je bio vodeći verski autoritet u Raškoj.

Šta je ministar bez portfelja?

U Zakonu o vladi se navodi da vlada može da ima ministre bez portfelja. Njihov broj predlaže mandatar za predsednika vlade, a taj predlog potvrđuje Narodna skupština pri svakom izboru vlade. Vlada može da osnuje službe za stručne ili tehničke poslove za potrebe Vlade ili za poslove koji su zajednički ministarstvima i posebnim organizacijama. 

Sličan položaj ministrima bez portfelja imaju i potpredsednici Vlade koji nisu istovremeno i ministri. Oni takođe rade po zaduženjima predsednika Vlade, ali u sastav Vlade ulaze u svojstvu potpredsednika. 

U sazivu Vlade Republike Srbije iz oktobra 2022. postoje tri ministra bez portfelja i to su Novica Tončev, Đorđe Milićević i Edin Đerlek.

Spisak svih ministara u Vladi Srbije možete pročitati OVDE.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading