parlament
Foto: EPA/EPA-EFE/RONALD WITTEK

Za usvajanje usaglašenog teksta, koji je rezultat međuinstitucionalnih pregovora o instrumentu, glasalo je 517 od 603 poslanika EP, 56 je bilo protiv, a 30 je bilo uzdržano. 

Nakon ovog glasanja u EP otvara se mogućnost za uspostavljanje Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan.

Predsedništvo Saveta EU i Evropski parlament postigli su 4. aprila privremeni sporazum o uspostavljanju ovog instrumenta, koji su potom podržale države članice EU i odbori EP za spoljne poslove i budžet. 

Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan centralni je deo novog Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je u novembru 2023. godine predstavila Evropska komsija.

Njime će se podržati partneri EU sa Zapadnog Balkana u sprovođenju sveobuhvatnog skupa socioekonomskih i fundamentalnih reformi, između ostalog u oblasti vladavine prava i osnovnih prava, podržaće se proces proširenja i ubrzati ekonomska konvergencija partnera sa EU.

Očekuje se da će se intrumentom u periodu od 2024. do 2027. partnerima EU sa Zapadnog Balkana obezbediti do dve milijarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u kreditima kako bi se podržao Zapadni Balkan na putu ka pridruživanju EU.

Isplata ovih sredstava zavisi od uspešne primene određenih reformi navedenih u reformskoj agendi svake zemlje korisnice.

Instrumentom će biti dopunjen postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III) i značajno povećana finansijska pomoć regionu.

Plan rasta za Zapadni Balkan zasnovan je na četiri stuba, čiji je cilj jačanje ekonomske integracije partnera sa Zapadnog Balkana sa jedinstvenim tržištem EU, podsticanje ekonomske integracije unutar regiona kroz zajedničko regionalno tržište, ubrzanje fundamentalnih reformi i povećanje finansijske pomoći za podršku reformama kroz Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal POLITIKA ZLA NAD SRBIMA NIJE KAŽNJAVANA, ČAK JE NAGRAĐIVANA Vučić u UN podsetio na 25 godina terora koji su tolerisani #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #foryou #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading